Työelämä

Kohti parempia päiviä

Toimittaja Minna Kiistala irtisanottiin Gloriasta lokakuussa. Ensijärkytyksen hälvettyä unelmat nostavat päätään.

”Jotkut siivoavat työpöydän valmiiksi, jotta voivat tarvittaessa lähteä heti. Minulla oli siinä hirveä kaaos ja hommat ihan levällään, kun sain kenkää.”

Glorian ainoa kirjoittava toimittaja Minna Kiistala irtisanottiin Sanoman yt-neuvotteluissa lokakuussa, mutta töitä riitti tehtäväksi vielä. Hän oli juuri tehnyt ison henkilöhaastattelun, joka oli nauhalla purkamatta.

”Pari päivää siinä meni. Oli niin vaikea kuunnella, kun iloisena pölöttelin ja naureskelin haastateltavan kanssa.”

Silti hän kirjoitti jutun, koska lehti tarvitsi sen – ja myös, koska rakas työ tuntui tärkeältä hyvästellä tyylillä. Toista isoa juttua hän ei sentään lähtenyt tekemään, vaikka alkushokissa vannoikin, että ”ammattilainen hoitaa hommat”.

”Se ei vaan jotenkin uponnut päähän, että tämä on nyt ohi.”

Toisin kuin edellisten yt-neuvottelujen aikana, tällä kertaa Kiistala ei halunnut panikoida etukäteen. Irtisanomisen jälkeen päällimmäiseksi jäivät irrallisuus ja suru.

”Kyyneleet olivat herkässä. Tuntui kuin ihmissuhde olisi katkennut yksipuolisella päätöksellä. Meni ruokahalu ja unet, ja piti hengitellä vaan.”

Kiistala purki tunteitaan blogaukseen, joka levisi laajasti somessa. Jaettuna tuska laimeni, ja ystäviltä ja tuntemattomilta tulvi tukea. Kiistala ei usko avautumisen kaduttavan myöhemmin.

”Minusta on tärkeää tallentaa autenttisia, raakoja hetkiä. Ihmettelen postauksia, joissa mennään kohti uusia haasteita ja kiitellään ihanista vuosista, vaikka oltaisiin ihan paskana. Jos sattuu, sen saa sanoa, eikä heikko hetki tarkoita, että ihminen itsessään on heikko.”

Vaikka Kiistala kirjoitti vuosia Gloriaan täydestä sydämestään, nyt hän toivoo, että olisi aiemmin ryhtynyt jalostamaan lifestyle-osaamisestaan vaihtoehtoista uraa. Hän harrastaa kiinteistösijoittamista mutta ei vielä niin isosti, että palkkojen laskemisen voisi unohtaa.

”Haluaisin tehdä lehtijuttuja, kirjoja ja käsikirjoituksia ja oppia jonkun uuden välineen, kuten radion. Ei Gloria osannut minusta kaikkia paukkuja ottaa.”

Sanoma on jo tarjonnut irtisanotulle haettavaksi toimittajan paikkoja. Kiistala ei ole kiinnostunut kokoaikaisesta pätkätyöstä.

”En halua kerran vuodessa panikoida sitä, että sopimus loppuu. Mielelläni rakentaisin jotain omaa nyt, kun voin vielä unelmoida.”