Liitto

Ikuista opettelua

Hanna Kuonanoja on ollut neljä vuotta Kalevan toimituksen pääluottamusmies. Tehtävä vaatii edelleen jatkuvaa opettelua.

”Ensiksi nauroin, seuraavaksi kieltäydyin ja lopulta lupasin kuitenkin miettiä asiaa”, kertoo toimittaja Hanna Kuonanoja siitä, miten hän suhtautui, kun kollegat pyysivät häntä ehdolle Kalevan pääluottamusmieheksi neljä vuotta siihen.

”Ajattelin, että jos useampi ihminen uskoi minun sopivan tehtävään, kai minun täytyy uskoa itseeni sen verran.”

Vuodenvaihteessa Kuonanoja aloittaa kolmannen kaksivuotiskautensa pääluottamusmiehenä. Kalevassa, kuten kaikissa muissakin lehdistön ja kustannustoimittajien työpaikoilla, on lokakuussa valittu pääluottamusmiehet.

Kun Kuonanoja aloitti tehtävässään tammikuussa 2012, hän tavasi alkajaisiksi työehtosopimuksen kahdesti. Pian hän kuitenkin huomasi, että sopimus- tai lakitekstistä löytyy työpaikan käytännön tilanteissa harvoin yksiselitteinen vastaus. Apua Kuonanoja on saanut edeltäjältään ja Journalistiliiton toimistosta.

”Vaadittua opettelun määrää kuvaa hyvin se, että vaikka olen neljättä vuotta luottamusmiehenä, vain pari kertaa vuoden aikana minulta on kysytty sellaista, johon olen valmiiksi tiennyt vastauksen.”

Kuonanoja työskentelee Kalevan lukemistotoimittajana, tällä hetkellä Lännen Median yhteistoimituksessa. Luottamustehtävän yhdistäminen päätyöhön on onnistunut hänestä hyvin.

”Vuorotyötä tekevällä uutistoimittajalla se voi olla hankalampaa.”

Kalevan toimituksessa on käyty neljän vuoden aikana kolmet yt-neuvottelut. Niissä on menettänyt työnsä yhteensä parikymmentä journalistia, osa eläkeratkaisujen kautta. Vaikka neuvottelut ovat olleet raskaita ja usein turhauttavia, Kuonanoja on kokenut myös onnistumisen tunteita.

”Vaikka ei pystyisi muuttamaan suurta kuviota, voi ottaa asioista selvää ja tiedottaa huolellisesti. Mikään ei ole niin ahdistavaa kuin taustalla pyörivä prosessi, joka saattaa pahimmillaan uhata omaa työpaikkaa mutta josta ei saa riittävästi tietoa ja jota ei siksi pysty kunnolla ymmärtämään.”

Luottamusmiehen tärkeimpänä ominaisuutena Kuonanoja pitää tyyntä mielenlaatua. ”Kukaan ei hyödy luottamusmiehestä, joka ottaa asiat henkilökohtaisesti, provosoituu, hiiltyy ja repii hiuksia päästään.”