Mobiilijournalismi eli mojo nopeuttaa ja monipuolistaa uutistyötä, kehuvat MTV:n mojo-kouluttajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer.
Helmikuussa MTV:n uutistoimittaja Raija Kantomaa oli menossa Talvivaara-tiedotustilaisuuteen. Hänellä oli kuitenkin ongelma: kuvaajaa ei ollut saatavilla.
”Ehdotin, että kuvaisin jutun itse puhelimella”, Kantomaa kertoo.
Haastateltavia ratkaisu hieman hämmensi.
”[Silloinen elinkeinoministeri] Jan Vapaavuori kysyi, teinkö muka telkkaria kännykällä.”
Vastaisuudessa tv-juttuja puhelimella kuvaavien journalistien pitäisi olla tuttu näky uutistapahtumissa. MTV käynnisti viime syksynä mobiilijournalismi- eli mojo-projektin, ja sen jälkeen valtaosa yhtiölle uutisia tekevistä toimittajista on koulutettu ”mojoilemaan”.
Salatiedettä mojo ei ole.
”Riittää kun osaa painaa ’rec’. Kaikkihan ovat joskus kuvanneet kännykällä”, kertoo Kantomaan kouluttajakollega toimittaja Rita Strömmer.
Kouluttajat ovat innostuneita mojosta.
”Mojo mahdollistaa juttujen lähettämisen nopeammin ja paremmat tarinat”, Kantomaa sanoo.
”Kun television uutisjutut ovat lyhentyneet, voi kännykällä kuvata pidempiä syventäviä tarinoita verkkoon”, Strömmer jatkaa.
Pääosin mojo-jutut ovat kuitenkin lyhyitä noin minuutin pätkiä, jotka sopivat jaettavaksi somessa.
Strömmer on kuvannut ja leikannut itse juttujaan 1990-luvulta lähtien. Hänelle mojo merkitsee ketterämpää kalustoa, jolla saa isoa kameraa helpommin kuvattua vaikka keskeltä mielenosoitusta.
Kantomaa taas on huomannut, että kännykällä saa taltioitua haastateltavilta helpommin osuvia heittoja kuin virallisuutta tuovan ison kuvauslaitteiston kanssa.
Kesäkuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden seurauksena MTV ja sen uutisyhtiö Mediahub vähensivät noin sata henkilötyövuotta. Strömmer ja Kantomaa eivät usko, että mojo hävittäisi työpaikkoja tai korvaisi perinteistä televisiojournalismia. Mojo voi olla keino säästää tekniikasta: tonnilla saa leffatasoista jälkeä.
Yhden uhkan kouluttajat sentään keksivät: puhelin saattaa soida kesken keikan.
Kuva: Monipuolisuutta työhön. Toimittajat Raija Kantomaa ja Rita Strömmer kouluttavat muita MTV:lle työskenteleviä tekemään mobiilijournalismia. Heistä ”mojo” on etenkin freelancereille erinomainen mahdollisuus saada monipuolisempia työtehtäviä.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena