Työelämä

Enemmän kuin harrastus

Kotilieden Marita Kouhiaa ei haittaisi, vaikka maalaamisesta tulisi ammatti.

”Maalaaminen on unelma-ammattini. Sen olen tiennyt aina”, sanoo Marita Kouhia.

Kotilieden toimittajana elantonsa hankkiva Kouhia aloitti maalaamisen tosissaan ollessaan vuorotteluvapaalla vuonna 2012. Uusi harrastus on vienyt kolmessa vuodessa mukanaan niin täysin, ettei hän enää oikein harrastuksesta puhukaan.

”Tässä elämäntilanteessa työ toimittajana mahdollistaa tämän ’toisen ammattini’”.

 

Kouhia valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2006. Lifestyletoimittajan työ tuntui pitkään vievän niin paljon aikaa ja energiaa, että maalausharrastuksen aloittaminen tuntui hankalalta. Lopulta vuorotteluvapaa mahdollisti luovan ”alkuräjähdyksen”.

”Nyt mietin lomatkin niin, että varaan tietyn ajan maalaamiselle. Tarpeen mukaan maalaan myös viikonloppuisin, ja joskus jopa iltaisin, riippuen siitä millainen tila milloinkin on käytössäni. Mutta Suomen talvi ja pimeä aika ovat minulle vaikeaa aikaa maalata. Lähinnä mietin, mitä teen kun kevät taas alkaa tulla.”

Kouhia kertoo, että häntä kiinnostaa ihminen kaikissa olomuodoissaan.

”Ehkä tärkein inspiraationlähteistäni on musiikki. Olen ihastunut hip hopin ener- giaan, runollisuuteen ja siihen karuun ihmisyyteen, mitä se maailma edustaa. Musiikin kautta saan mielikuvia ihmishahmoista, henkilöistä, väreistä, tarinasta ja tunnelmasta.”

Hip hop -estetiikkaan sopivasti Kouhia kertoo ennen kaikkea katutaiteen olevan lähellä hänen tapaansa työskennellä.

”Minulle on tärkeää maalata tunteenomaisesti ja ilman rajoja, ei niin kuin koulu opettaa. Old school -meiningillä! Taidekoulutuksen opettamat asiat pitää olla tiedostamattomina, selkärangassa, se riittää.”

 

Palkitsevimmaksi hetkeksi taiteen parissa Kouhia mainitsee ensimmäisen oman yksityisnäyttelyn.

”Se oli iso juttu ja vaati paljon rohkeutta, vaikka näyttely oli pieni! Toisaalta palkitsevinta on ehkä se että teokset ovat löytäneet koteja. Ihmiset ovat tajunneet, mitä yritän sanoa.”

Palataan vielä kahden työn problematiikkaan. Ruokkivatko toimittajan työ ja maalaaminen toisiaan, vai onko energian riittäminen molempiin ongelma?

”Sekä että, totta kai. Jos ei olisi päivätyötä, olisi enemmän aikaa maalata. Kyllähän työ vie osan energiasta. Mutta väitän että se myös antaa. Pystyn toteuttamaan itseäni, ja se antaa iloa ja voimaa työntekoon.”

Kuva: Kesäpaikassa Hauholla. Marita Kouhia maalaa  usein hip hopin, esimerkiksi Kendrick Lamarin, Public Enemyn ja Run DMC:n tahtiin.

 

MARITA KOUHIA

 

41-vuotias Kotilieden Kotiliesi käsityö- ja Maalla -lehtien lifestyletoimittaja.

Valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 2006.

Ensimmäinen oma näyttely FIRST by Marita Kouhia elokuussa 2013.

Pitää mielenkiintoisimpina elämässä matkustelun tuomia kokemuksia ja ihmisten kanssa tapahtuvia sattumia.