Media-ala

Barents Observerin päätoimittajaa uhataan potkuilla

Päätoimittaja Thomas Nilsenin mukaan hän ei ole suostunut omistajien toiveeseen muuttaa journalistinen verkkolehti infoportaaliksi.

Pohjois-Norjassa Barents Observer -verkkolehden päätoimittaja on ajautunut erimielisyyteen julkaisun omistajien kanssa. Päätoimittaja Thomas Nilsenin mukaan hän ei ole suostunut omistajien toiveeseen muuttaa journalistinen verkkolehti infoportaaliksi ja lopettaa kriittisen juttujen kirjoittaminen.

Nyt omistajat, jotka ovat Norjan kolme pohjoisinta kuntaa Nordland, Tromssa ja Finnmark, uhkaavat Nilseniä erottamisella, joka voisi tapahtua mahdollisesti jo näinä viikkoina.

Riita tuli julki toukokuussa, kun Barents Observer kertoi, että omistajat haluavat oikeuden puuttua lehden sisältöön.

”Omistajien mukaan en olisi saanut puhua asiasta julkisesti. Olen iloinen, että toimituksemme, päätoimittajien sekä journalistien liitot ja rahoituksen antava Norjan ulkoministeriö ovat tukeneet minua. En ole yksin”, Nilsen sanoo puhelimessa.

 

Englanniksi ja venäjäksi juttunsa julkaiseva Barents Observer seuraa arktisen alueen asioita ja esimerkiksi Venäjän energiaprojekteja Jäämerellä. Miksi siitä halutaan pelkkä infoportaali?

”Se on miljoonan dollarin kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Omistajien puolelta on esitetty, ettei lehti saisi haitata Norjan ja Venäjän välistä yhteistyötä pohjoisessa. Mutta meidän tehtävämme on raportoida: jos on hyviä uutisia, kerromme ne, ja jos Skandinavian ja Venäjän välillä on kylmä kausi, tehtävämme on myös kertoa siitä”, Nilsen sanoo.

Hän toivoo voivansa jatkaa tehtävässään.

”Ei Norjassa vuonna 2015 voi erottaa päätoimittajaa tuollaisesta syystä.”