Liitto

Seuraavana maalina siintää yleissitovuus

Elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöt saivat uuden, entistä laajemman työehtosopimuksen.

Miltei kolmen vuoden neuvottelu-urakka päättyi kelpo tulokseen, kun elokuva- ja televisiotuotannoille hyväksyttiin uusi, entistä laajempi työehtosopimus. Journalistiliiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton sekä Palvelualojen työantajien sopimus astui voimaan helmikuun alussa. Journalistiliitosta sopimuksen piirissä on noin 400 työntekijää.

Uusi sopimus mahdollistaa jaksotyöajan käytön ja parantaa paikallista sopimista. Neuvotteluissa mukana olleet Yhdistyneitä mediatyöntekijöitä edustanut Ilkka Vanne ja SJL:n työehtoasiamies Terhi Tarvainen uskovat sopimuksen olevan kaikkien kannalta niin hyvä, että se houkuttelee entistä useampia tv-tuotantoyhtiöitä järjestäytymään.

Työntekijäpuolen haave on, että sopimuksesta tulisi yleissitova. Tavoite on vielä kaukana, sillä järjestäytyneitä on kourallinen.

”Elokuvapuolella vanhaa sopimusta on noudatettu hyvin. TV-puolella tilanne on ollut villi. Siellä ehdot on tempaistu omasta päästä”, Vanne sanoo.

 

Työaikakysymys oli yksi neuvottelujen hankalimmista. Aiemmin tuotantoja sitoi kahdeksan tunnin työaika, ja ylitöitä kertyi lähes päivittäin. Nyt työvuorot voidaan suunnitella eri pituisiksi tuotannon tarpeen mukaan. Säännöllisen työajan ylimenevä osa maksetaan jaksoylitöinä.

”Tuotantojen aikatauluttamisesta tulee joustavampaa. Se edellyttää kuitenkin hyvää ennakkosuunnittelua”, sanoo lukuisissa tuotannoissa työskennellyt Vanne.

Kirjaus ei ole pelkkä voitto. Palkkoihin saadut pienet korotukset ja jaksoylityön tuomat rahat eivät täysin korvaa lovea, joka syntyy jatkuvien ylitöiden vähentyessä. Tarvainen muistuttaa, että jaksotyön toimivuutta seurataan sopimuskauden aikana.

Uuden sopimuksen myötä halutaan kehittää tuotantoyhtiöihin myös luottamusmiesjärjestelmää. Tämä tavoite mielessä osa paikallisesti sovittavista asioista on rajattu luottamusmiehen kanssa puitaviksi, Tarvainen kertoo.

Sekä Tarvainen että Vanne pitävät sopimusta tilanteeseen nähden hyvänä.

”Pahimmassa vaiheessa neuvotteluja tuntui, että miten kehtaa näyttää kavereille naamaansa, jos joudutaan hyväksymään huono sopimus. Ei tähän kukaan ole täysin tyytyväinen, muttei mikään osapuoli ole sitä mieltä, että mentiin metsään. Tämän kanssa pystyy elämään”, Vanne summaa.

Kuva: Helpottunutta hymyä. Ilkka Vanne ja Terhi Tarvainen olivat neuvottelemassa elokuva- ja tv-tuotantoihin uusia työehtoja. Tiukimmissa kohdissa väännöt tulivat uniin asti, ay-konkari Vanne myöntää.

Lue lisää aiheista: