Media-ala

Intiassa ei ole tylsää uutispäivää

Pia Heikkilä seuraa jättivaltion muutoksia suomeksi ja englanniksi.

Pia Heikkilä lähti Suomesta maailmalle 19-vuotiaana. Hän aloitti journalistinuransa teknologiatoimittajana Lontoossa. Sieltä matka vei Afganistanin ja Qatarin kautta Intiaan.

Intiassa Heikkilää kiehtoo erityisesti maailman suurimman demokratian läpikäymä muutosprosessi.

”Saan olla aitiopaikalla seuraamassa muutosta. Mikä toinen maa voisi olla yhtä tärkeä ja mielenkiintoinen”, Heikkilä kysyy.

Hän muistuttaa, että Intiassa tapahtuu paljon maailmanpoliittisesti tärkeitä asioita.

”Kiinnostus Intiaa kohtaan on kapea-alaista. Täältä ostetaan lähinnä negatiivisia uutisia. Minulta pyydetään juttua raiskauksista ainakin kerran kuussa.”

Suomeen Heikkilä kirjoittaa Alma Median julkaisuihin uutisia, minkä lisäksi hän tekee talousjuttuja ja yritysviestintää.

Heikkilä on kokenut ulkomaantoimittajan työn rajun muutoksen.

”Mediatalot karsivat väkeä ja budjetit pienenevät. Nykyään ulkomaantoimittaja tekee kaiken itse. Vain harvoilla medioilla on varaa maksaa erikseen kuvista tai videosta.”

Heikkilä kirjoittaa myös reportaaseja kansainvälisiin sanomalehtiin kuten Global Postiin, The Guardianiin, The Nationaliin ja International Business Timesiin.

 

Englanniksi kirjoittaminen on Heikkilälle luontaisinta. Englanniksi syntyvät myös hänen romaaninsa. Kolmas sotakirjeenvaihtaja Anna Sandersin seikkailuista kertova kirja on työn alla.

”En halua kirjoittaa tietokirjoja. Anna on hyvää vastapainoa muulle työlleni”, Heikkilä kertoo Delhin kotinsa kattoterassin vehreässä keitaassa, joka usein toimii myös työhuoneena.

Anna Sandersin seikkailut sotakirjeenvaihtajana ovat fiktiota, mutta Heikkilällä on myös omaa kokemusta päähenkilönsä maailmasta. Hän asui Afganistanissa kaksi vuotta ja teki työkeikkoja sinne vielä ollessaan kuudennella kuulla raskaana.

”Afganistan kuluttaa nopeasti loppuun. Intiasta pääsen tarvittaessa helposti käymään siellä, kuten myös vaikkapa Nepalissa tai Bangladeshissa. Intiassa olen Etelä-Aasian aitiopaikalla.”

Kuva: Delhin ääni. Intiasta halutaan enimmäkseen huonoja uutisia, sanoo Pia Heikkilä.

Pia Heikkilä

  • Syntynyt Turussa 1970
  • Asuu Delhissä 4-vuotiaan tyttärensä ja brittipuolisonsa kanssa
  • Työskennellyt mm. CNBC:llä, CNN:llä ja Al Jazeeralla, freelancerina vuodesta 2008