Liitto

Journalistiliiton jäsenmaksu nousee

Journalistiliiton valtakirjaperinnän piirissä olevien jäsenten jäsenmaksu nousee 1,4 prosenttiin palkasta vuonna 2015. Aiemmin maksu on ollut 1,3 prosenttia.

Freelancereiden maksun prosenttiosuus pysyy yhdessä prosentissa. Liiton perusmaksu on ensi vuonna 15 euroa kuukaudessa. Se on aiemmin ollut 12 euroa.

Eläkeläisistä jäsenmaksu tulee vuonna 2016 ja sen jälkeen eläkkeelle jääville. Maksu on puolet perusmaksusta.

Päätökset jäsenmaksuasioista teki Journalistiliiton valtuusto. Päätökset olivat liiton hallituksen esitysten mukaisia.

Valtakirjaperinnän piirissä olevien jäsenmaksusta valtuusto kävi pitkän keskustelun. Hallitus esitti maksuun korotusta, koska liiton budjetit ovat jo vuosia olleet alijäämäisiä ja työttömyyskassan tarvitsema osuus maksuista on nousemassa merkittävästi.

Hallituksen esityksen kanssa eri mieltä olleet valtuuston jäsenet varoittivat, että maksun nostaminen saattaa karkottaa nykyisiä ja potentiaalisia jäseniä. Osa olisi halunnut ennen maksun nostamista vielä seurata taloustilanteen ja jäsenmaksukertymän kehitystä.

Myös liiton uuden puheenjohtajan Hanne Ahon mielestä maksun nostamista olisi voinut lykätä.

Hallituksen esityksen kanssa oli lopulta vastakkain valtuustosta noussut ehdotus maksun nostamisesta 1,35 prosenttiin. Hallituksen esitys voitti äänin 50 – 23. Eläkeläismaksua koskevaan liiton sääntömuutokseen tarvittiin valtuustosta kolmen neljäsosan enemmistö.

Jäsenmaksuja koskevat päätökset tehtiin Journalistiliiton uuden valtuuston järjestäytymiskokouksessa. Se pidettiin 10. – 12. joulukuuta.