Närmare 50 journalister, tidigare journalister och övriga medieproffs ställer upp i riksdagsvalet. Det här visar Journalistens kartläggning inför valet.
Bland kandidaterna finns flera chefredaktörer för politiska tidningar: Kristiina Kunnas (KD), KD-lehti, Matias Turkkila (Sannf), Suomen Uutiset och Petra Packalén (Finlands kommunistiska parti), Tiedonantaja.
Johan Kvarnström (SDP), chefredaktör för Arbetarbladet, ställer upp av politiska skäl.
”Finland behöver en ny riktning efter den här högerregeringen.”
Hur är det att kombinera journalistrollen med politik?
”Helt ärligt så går det egentligen inte. För mig är det möjligt eftersom jag är på en partitidning.”
Kvarnström säger att det ändå uppstår onaturliga situationer, till exempel i och med att han som kandidat syns väldigt lite i tidningen.
”Vi skriver massor om finlandssvenska socialdemokrater så jag är en av dem Arbetarbladet borde skriva om.”
Den egna identiteten är också något Kvarnström funderat mycket på.
”Journalisten ställer frågor och politikern svarar på dem. Nu ska jag göra både och omvartannat.”
Kring tio kandidater är anställda av eller jobbar som frilansar för politiskt obundna medier. Bland dem finns Toni Viljanmaa, chefredaktör för Pohjalainen som ställer upp för Samlingspartiet.
Flest svenskspråkiga kandidater som jobbar eller jobbat som journalister finns i Svenska folkpartiet. Bland dem finns Jens Berg, Micaela Röman och Janne Strang.
Röman, tidigare chefredaktör för Östnyland och i dag deltidsanställd vid Marthaförbundet, tvekade länge inför att gå med i politiken.
”Jag frågade mig om jag skulle ge lillfingret. Som journalist vet jag hur vi (journalister) förhåller oss till beslutsfattare. Vi bevakar ju dem.”
Röman ställde till slut upp, både i kommunalvalet 2017 och nu i riksdagsvalet på grund av ”viljan att påverka samhället och att försöka förbättra världen.”
”Men visst är jag stämplad, åtminstone för tillfället.”
Uppgifterna har samlats bland annat via e-post till partikanslierna och via en uppmaning i Journalistförbundets medlemsbrev. Kartläggningen är inte heltäckande.
EDITERAD: 28 mars 2019. Rättelse: I artikeln stod det tidigare felaktigt att Iltalehtis journalist Juha Keskinen är kandidat i riksdagsvalet. Den felaktiga uppgiften är borttagen.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa