Media-ala

Yli 130 yleläisen työnkuva muuttuu ensi vuonna

Yle kävi loppuvuodesta kolmet muutosneuvottelut, joiden myötä yli 130 työntekijän työnkuva muuttuu.

Yli 130 yleläisen työnkuva muuttuu ensi vuonna. Yle on käynyt loppuvuodesta kolmet muutosneuvottelut, joista viimeiset kaksi päättyivät tällä viikolla.

Neuvotteluista suurimmat päättyivät maanantaina 18. joulukuuta. Ne koskivat Urheilu ja tapahtumat- sekä Luovat sisällöt ja media -yksiköitä. Neuvotteluiden seurauksena yksiköissä yli 100 työntekijän työnkuva muuttuu. Muutokset tulevat voimaan tammikuun lopussa.

”Työnantaja lakkautti 109 tehtävää ja uuteen rakenteeseen perustettiin 101 tehtävää”, Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Mikko Martikainen kertoo.

Lisäksi kahdeksalle työntekijälle on tarjottu muita työtehtäviä. Heillä on Martikaisen mukaan tammikuun alkuun aikaa vastata, ottavatko he tehtävät vastaan.

Martikaisen mukaan kymmenen viikon mittaisiksi venyneet neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä. Hän kokee, että työnantaja aidosti kuuli työntekijöiden ehdotukset.

”Työnantaja arvioi aluksi, että kymmenen työntekijää voitaisiin irtisanoa. Tämä uhka poistui neuvottelujen aikana”, Martikainen kertoo.

Neuvotteluiden tarkoituksena oli siirtää työvoimaa suunnittelusta operatiiviseen toimintaan. Yle halusi uudistaa tuotantojen suunnittelua ja johtamista ja yksinkertaistaa organisaatioita.

Martikaisen mukaan molempien yksikköjen suunnittelutyötä yhdenmukaistetaan. Työvoimaa siirtyy suunnittelusta käytännön ohjelmatyöhön, muun muassa apulaistuottajiksi ja tuotantokoordinaattoreiksi.

”Esimerkiksi tuotantokoordinaattorin työ on Yleisradiossa hyvinkin ’hands on’-työtä esimerkiksi ohjaamossa”, Martikainen kuvailee.


Eilen tiistaina 19. joulukuuta päättyivät radiokanavia ja audiosisältöjä koskeneet muutosneuvottelut. Neuvottelujen piirissä oli 16 työntekijää, ja niiden tarkoitus oli muuttaa Yle Radio 1:n ja Yle Radio Suomen johtamisrakennetta.

Myöskään radiota koskevissa neuvotteluissa ei irtisanottu ketään, Martikainen kertoo.

”Kaikkien 16 työntekijän nykyiset tehtävät lakkaavat, mutta heille on luotu uudet tehtävät ja he ovat sijoittuneet niihin.”


Yle kävi loppuvuodesta myös Helsingin Pasilassa sijaitsevaa lavastamoa koskevat muutosneuvottelut. Ne päättyivät 20. marraskuuta.

Yle harkitsi alun perin Pasilan lavastamon lopettamista kokonaan ja kaikkien 13 työntekijän irtisanomista. Neuvotteluissa päädyttiin kuitenkin siihen, että lavastamosta ei irtisanota ketään, vaan osan työntekijöistä työtehtävät muuttuivat.

”Kaikissa kolmissa muutosneuvotteluissa vuoropuhelu on ollut hyvää”, Martikainen sanoo.

Esimerkiksi lavastamoa koskevissa muutosneuvotteluissa työntekijöiden ehdotus lavastamon uusista tilajärjestelyistä toimi pohjana, jonka turvin lakkautusuhka väistyi.

”Joitain toimintoja sieltä täytyy supistaa, mutta enää ei ole vaarana, että lavastamotoiminta lakkaisi kokonaan”, Martikainen kertoo.

Studiotalon L-siipi puretaan Pasilan uusien liikennejärjestelyjen vuoksi. Martikaisen mukaan Studiotalon muut tilat saadaan kuitenkin järjesteltyä niin, että lavastamotyölle löytyi oma paikkansa.

”Kaikki kun laitetaan tiiviimmin ja järkevämmin, kaikki oleellinen saadaan mahtumaan.”

Muovipaja, metallipaja ja verhoomon paja lakkautetaan, ja osa työtehtävistä siirtyy Mediapoliksen lavastamoon Tampereelle. Yle aikoo myös ostaa lavastamotyötä nykyistä enemmän ulkoa.

Lavastamoa koskevat muutokset tulevat voimaan vuoden alussa.


Lue lisää: Muutosneuvottelut päättyivät – Pasi Laitisen 30-vuotinen tehostemiehen ura Ylellä jatkuu (Journalisti 21.11.2023)