Nimitys

Antti Kokkonen palaa päätoimittajaksi tuttuun lehteen

Antti Kokkonen, 61, aloitti Kalevan vastaavana päätoimittajana 18. syyskuuta.

Hän jatkaa myös Lapin Kansan päätoimittajana, kunnes seuraaja valitaan.

Kokkonen on aiemmin työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Taloussanomissa, Ylessä sekä Kalevassa kahteen otteeseen.

Hän on toiminut myös Julkisen sanan neuvoston varapuheenjohtajana. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Olit Kalevassa toimittajana jo 1980-luvun lopulla ja myöhemmin toimituspäällikkönä. Millaiseen lehteen palaat työskentelemään?

Puolittain tuttuun lehteen. Kaleva Media omistaa Lapin Kansan, joten olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Kalevan toimituksen kanssa jo pitkään. Siellä on muutama vanha tuttukin vielä töissä, joten tämä on pehmeämpi siirtymä kuin jos menisin toisen konsernin lehteen.

Edeltäjäsi kausi kesti reilut kolme vuotta. Sinä olet nyt 61-vuotias. Onko tämä sinulle eläkevirka?

On. Jos olen täällä saman ajan kuin edeltäjäni Sanna Keskinen, niin olen jo eläkeiässä. En kuitenkaan koe olevani ikäloppu, ja tässä on riittävästi aikaa ja intoa vaikuttaa lehteen. Tarkoitukseni ei ole jäähdytellä, vaan olen tyytyväinen, että sain tämän ikäisenä vielä uuden mahdollisuuden.

Miten aiot uudistaa Kalevaa?

Aion jatkaa Sanna Keskisen aloittamia uudistuksia. Minulla ei ole syytä tehdä vallankumousta. Pyrimme analytiikkaa seuraamalla keskittämään voimavaramme siihen, että teemme varmasti lukijalle merkityksellisiä juttuja, ja sen suhteen olemme jo hyvällä tiellä.

Millaiset tulostavoitteet Kaleva Median johto on antanut sinulle?

Ei minkäänlaisia. Toimitus hoitaa sisällön tekemisen ja sillä on suvereeni asema. Talous on toki tärkeä pitää kunnossa, muuten media ei voi olla riippumaton. Koitan osaltani pitää huolta siitä, että hyvä sisältö pysyy bisneksen ytimenä. Koitan säästää sieltä, missä se vahingoittaisi vähiten sisältöjen tekemistä.

Kalevassa on ollut paljon muutosneuvotteluita ja väenvähennyksiä viime vuosina. Miten negatiivinen kierre katkaistaan?

Uskon siihen, että jos työpaikalla pysyy hyvä ilmapiiri ja työpaikalle on mukava tulla, niin siitä syntyy hyviä sisältöjä.

Olit Lapin Kansan päätoimittaja 15 vuotta. Mitkä olivat lehden suurimmat muutokset sinun kaudellasi?

Tulin aikanaan perinteiseen broadsheet-sanomalehteen. Se muuttui pian tabloidiksi. Sitten alkoi tiivis sisältöyhteistyö konsernin eri toimitusten ja Lännen Median kanssa. Sen jälkeen alkoi muutos digilehdeksi, ja meille tuli ensimmäisten joukossa maksumuuri vuonna 2015. Nyt noin 40 prosenttia lehden tilaustuloista tulee digitilauksista.

Kuka tai ketkä ovat ammatilliset esikuvasi?

Kalevan entinen pitkäaikainen päätoimittaja Teuvo Mällinen. Hän oli Helsingin Sanomista tullut toimittaja, jolla oli hyvin vahva journalistinen näkemys. Hän loi aikanaan toimitukseen hyvin vahvan journalistisen kulttuurin, joka on siellä edelleen voimissaan.