Journalisten

Prisbelönt fängelsedokumentär av finlandssvenskar såld till Nordamerika

SVT-dokumentären Fängelseexperimentet Little Scandinavia.

Den nya SVT-dokumentären Fängelseexperimentet Little Scandinavia har sålts till Nordamerika och Topic Tv, en streamingtjänst som fokuserar på krim, thrillers och dokumentärer.

Teamet bakom dokumentären är finlandssvenskt – med producenterna Tomas Lindh och John Stark, fotografen Rasmus Tåg och ljudteknikern Klosse Wistbacka.

I Fängelseexperimentet Little Scandinavia följer de ett flerårigt forskningsprojekt både på plats i USA och i Norden.

”I korthet var det så att dåvarande högsta chefen för fångvården i Pennsylvania hade rest i Nordeuropa och sett en mer rehabiliterande fångvård. Tillsammans med en amerikansk och en norsk forskare ville han prova att tillämpa skandinaviska metoder i en amerikans anstalt och vi bjöds in att dokumentera”, berättar Lindh.

”Vi var noga med att poängtera vårt oberoende. Oavsett om projektet blev en katastrof eller en framgång skull vi göra en objektiv dokumentation.”

Samma produktionsteam står bakom Svenska Yle-dokumentären Vägen tillbaka, där en norsk fängelsechef reser till USA för att försöka påverka amerikansk fångvård. Dokumentären fick global distribution 2017 och då var det sällsynt att finländska produktioner nådde världspubliken, sedan dess har det blivit vanligare.

”Det är svart att säga vad det beror på, men det är kanske frukterna av ett mer målmedvetet och dedikerat arbete”, tror Tomas Lindh.

Att just Vägen tillbaka blev tillgänglig internationellt har flera orsaker, tror John Stark.

”Den frågeställning som fanns i Vägen tillbaka var aktuell, storyn var intressant, och den tillgång som vi fick till både personer och fängelser, framför allt det okända högsäkerhetsfängelset Attica, var unik.”

I april vann Fängelseexperimentet Little Scandinavia första pris vid MipDoc i Cannes, en av världens största dokumentärfilmfestivaler. Serien finns på Yle Arenan från 12 juni.