Media-ala

Alfa-tv:n muutosneuvotteluissa uhan alla kahdeksan työpaikkaa – “Rahoitusneuvottelut eivät ole vielä kariutuneet, niitä käydään”

Alfa-tv aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut 22. syyskuuta. Kuva Alfa-tv:n ohjaamosta. Kuva: Alfa-tv / Stanislav Voronin

Alfa-tv aloittaa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa enintään kahdeksan henkilön irtisanomiseen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti torstaina 15. syyskuuta. 

Neuvottelut koskevat myös koko henkilökunnan lomauttamista enintään 90 päiväksi, työsuhteiden osa-aikaistamisia sekä enintään kahdeksan henkilön työsopimusten ehtojen muuttamista. Neuvottelut alkavat torstaina 22. syyskuuta. 
 
Neuvottelujen taustalla ovat Alfa-tv:n taustayhtiön Brilliance Communicationsin rahoitusvaikeudet. 

Yhtiö ilmoitti toukokuussa omistajilleen, että sen rahat ovat loppu. Lisäksi se tiedotti tehneensä kaupparekisteriin ilmoituksen oman pääoman menettämisestä ja luonnehti toimintansa olevan ”haasteellisessa tilanteessa”.  

Vielä kesäkuussa kanavan operatiivinen johtaja Vesa Halonen kertoi Journalistille, että vakavasta tilanteesta huolimatta kassa mahdollistaa toiminnan jatkamisen ennallaan.  

Halonen sanoi myös, että neuvottelut oman pääoman vahvistamiseksi etenevät eikä yhtiö suunnittele sopeuttamisneuvotteluja tai irtisano työ- tai avustajasuhteita. 

Kesäkuun jälkeen tilanne on kuitenkin muuttunut. 

”Hallitus tuli rahoitusneuvottelujen aikana ja niiden vielä jatkuessa siihen tulokseen, että lähdemme muutosneuvotteluun ja hakemaan tasapainoa tulojen ja menojen suhteeseen”, Halonen sanoo.

”Katsomme, löydämmekö yhdessä henkilöstön kanssa ratkaisut, joilla saamme asentoa vähän muutettua ja pääsemme eteenpäin. Rahoitusneuvottelut eivät ole vielä kariutuneet, niitä käydään.” 

Halonen ei ole hallituksen jäsen, joten hän ei voi ottaa kantaa siihen, miten rahoitusneuvottelujen sujuminen vaikuttaa muutosneuvottelujen ajankohtaan. 

“Se tieto minulla on, että nykyomistajat ja hallitus haluavat toimenpiteitä tehdä ja että tällä lailla valmistaudumme tulevaan vielä paremmin.”  


 Kesäkuussa Vesa Halonen mainitsi kanavan rahoitustilanteen vakauttamisen keinoiksi pääomalainan tai ”osakeantiin liittyvät elementit”. Ne ovat hänen mukaansa edelleen ajankohtaisia. Kesäkuussa hän oli toiveikas, että rahoitustilanne paranisi lähivuosina liiketoiminnan ansiosta.  

Miten tulosodotuksenne ovat kehittyneet? 

 ”Kyllä niissä vielä haasteita on, mutta myös positiivista tuloskehitystä on tapahtunut. Sekä ilmoitusmyynti että menopuoli ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Kaikki kanavan eteen tehty työ ja kanavan sisältö vaikuttaa myönteisesti”, Halonen sanoo. 

Mitä muita myönteisiä keinoja yhtiöllä on parantaa tilannettaan? 

“En lähde vielä kommentoimaan, kun muutosneuvottelut alkavat vasta ensi viikolla. Uskon, että löydämme henkilökunnan kanssa myönteisiä keinoja asioiden kehittämiseen.” 

Miten henkilökunta on ottanut muutosneuvottelu-uutisen vastaan? 

”Ilman muuta siellä on varmasti monenlaista vastaanottoa, mutta aikaa on kulunut vasta niin vähän, että vaikea sanoa. Muutamien henkilöiden kanssa olen keskustellut, ja he näkevät tilanteen tosi positiivisenakin, että yhdessä lähdetään vielä enemmän ratkaisuja näihin asioihin hakemaan. En ole vielä kuullut mitään kielteistä.” 

Alkukesästä teillä ei ollut vielä henkilöstön edustajaa. Onko sellainen nyt? 

”Ei, henkilöstö ei ole sellaista valinnut. Sitä on tässä muutosneuvottelukutsussakin muistutettu, että olisi ihan hyvä, jos henkilöstö valitsisi edustajat.” 

Miten pitkään kanava voi vielä toimia, jos rahoitusvaikeudet eivät ratkea ja lisätuloja ei merkittävästi saada? 

”Ei minulla ole tuohon vastausta, sen määrittelee hallitus. Tällä hetkellä näyttää siltä, että toiminta jatkuu.” 

Miten muutosneuvottelujen mahdolliset seuraukset vaikuttavat kanavan toimintaedellytyksiin? 

”Pyrimme henkilökunnan kanssa hakemaan sellaisia ratkaisuja, että emme vaaranna liiketoimintaa tai sen kehittymistä. Se on ilman muuta haastavaa, mutta siltä pohjalta lähdetään.” 


Kauppalehden mukaan perintätoimisto karhuaa Brilliance Communicationsilta 28 600 euron saatavia. Viime vuonna Brilliance Communications teki noin kahden miljoonan euron liikevaihdolla tappiota yli kolme miljoonaa euroa. Vuonna 2021 yhtiöllä oli kaksi osakeantia, joilla se keräsi ensin ankkurisijoittajilta vajaat miljoona euroa ja sen jälkeen yleisöltä kolmisen miljoonaa euroa.  

Lue lisää: 
Rahoitusvaikeuksista kärsivän Alfa-tv:n operatiivinen johtaja: ”Sopeuttamisneuvotteluja ei suunnitella”

Alfa-tv JSN:n jäseneksi 

Mitä, meetsä jeesuskanavalle töihin? Iltalehdessä 30 vuotta työskennellyt vasemmistoliberaali Tommi Parkkonen on nyt konservatiivisen Alfa-tv:n politiikkatykki. 

Alfa TV:ltä puuttuvat tiukat formaatit, iso tuotantokoneisto sekä seksi, viina ja väkivalta. Uutistoiminnan piti alkaa tänä syksynä, mutta ensilähetyksen päivä on yhä auki. Sanna Ukkola löysi kanavalta uuden kodin.