Media-ala

Alfa-tv JSN:n jäseneksi

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys käsitteli Alfa-tv:n jäsenhakemusta kokouksessaan torstaina 14. lokakuuta.

Kannatusyhdistys hyväksyi hakemuksen. Hakemukset hyväksytään vain, jos kannatusyhdistys on yksimielinen.

“Kävimme hyvän keskustelun, mutta meillä oli selvä yksimielisyys asiasta. Katsomme, että on hienoa, että mahdollisimman moni suomalainen tiedotusväline haluaa sitoutua Journalistin ohjeisiin”, sanoo kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanne Aho.


Jatkossa kaikkien Alfa-tv:n ohjelmien on muun muassa noudatettava Journalistin ohjeita. Jos ohjeisiin sitoutunut tiedotusväline rikkoo ohjeita, kuka tahansa voi kannella siitä Julkisen sanan neuvostoon.

Jäsenkriteereihin kuuluu myös, että tiedotusväline osoittaa hyvää journalistista tapaa.
“Alfa-tv on hakemuksessaan luvannut noudattaa sitä, ja me uskomme, että he aikovat niin tehdä”, Aho sanoo.

Kolmas jäsenkriteeri on, että tiedotusvälineellä tulee olla vastaava toimittaja.

Elokuussa JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen totesi Helsingin Sanomille, että Alfa-tv ei näiltä osin täytä jäsenkriteereitä. Nyt Alfa-tv:n uutissivun päätoimittajaksi on merkitty yhtiön toimitusjohtaja Hannu Haukka.

“Olemme todenneet, että tieto pitäisi löytyä myös muualta verkkosivuilta, koska jäseneksi liittyy koko kanava, ei ainoastaan uutiset”, Hanne Aho sanoo.

Hän muistuttaa, että JSN:n jäseneksi liittyneen tiedotusvälineen on suotavaa tiedottaa yleisölleen sitoutumisesta Journalistin ohjeisiin.

Liittymällä JSN:ään Alfa-tv myös sitoutuu erottelemaan selkeästi journalistisen aineiston muusta aineistosta.

“Totesimme, että kannatusyhdistyksen tehtävä ei ole ottaa kantaa rahoituspohjaan tai esimerkiksi siihen, onko kanavalla sponsoroituja ajankohtaisohjelmia. Me arvioimme ainoastaan JSN-kelpoisuutta”, Aho toteaa.

Viimeinen kriteeri on se, että julkaisijan ja toimituksen tietojen tulee olla helposti löydettävissä, ja yleisön pitää voida ottaa tiedotusvälineeseen yhteyttä.
Lue myös:
Alfa TV:ltä puuttuvat tiukat formaatit, iso tuotantokoneisto sekä seksi, viina ja väkivalta. Uutistoiminnan piti alkaa tänä syksynä, mutta ensilähetyksen päivä on yhä auki. Sanna Ukkola löysi kanavalta uuden kodin.

Mitä, meetsä jeesuskanavalle töihin? Iltalehdessä 30 vuotta työskennellyt vasemmistoliberaali Tommi Parkkonen on nyt konservatiivisen Alfa-tv:n politiikkatykki.