Kuvajournalismi 2021 -kilpailun voittajat on julkistettu. Kuvajournalistina 2021 palkittiin Hanna-Kaisa Hämäläinen, joka otti myös Vuoden lehtikuvan.
Tuomaristo kiitteli Hämäläisen kuvia ”erityisestä huumorista ja tuoreudesta” ja Hämäläistä monipuolisesta osaamisesta kuvaajana. Viime vuonna Hämäläinen palkittiin Vuoden uutiskuvasta 2020.
Vuoden Uutiskuvan 2021 otti Antti Yrjönen, Henkilökuvan 2021 Touko Hujanen ja Urheilukuvan 2021 Heikki Saukkomaa.
Vuoden Reportaasi 2021 on Ella Kiviniemen kuvasarja suomalaisena trooppisena helleyönä viilennystä hakevista ihmisistä. Tuomariston mukaan Kiviniemen kuvasarja elää ajassa ja tuo paljon puhuttuun aiheeseen uutta ja tuoretta näkökulmaa.
”Sarja ei yritä kertoa isoa kertomusta tai historiaa, vaan keskittyy hetkeen. Se on kuin sanaton tarina”, tuomaristo toteaa.
Ella Kiviniemi, 30, on valokuvaaja ja elokuvantekijä. Kuvajournalismi 2017 -kilpailussa hänet palkittiin Vuoden lehtikuvasta, jossa oli pakastettu riekko. Kiviniemi kuvasi riekon Tampereen journalistiikan opiskelijoiden Hyvän sään aikana -tietokirjaan, joka käsittelee ilmastonmuutosta.
Kirjaa valmistellessaan Kiviniemi tunsi tekevänsä ilmastoaiheessa pioneerityötä. Nyt aika on toinen.
”Ilmastoaiheinen kuvajournalismi ei ehkä ole edennyt rakettivauhtia, mutta aiheen käsittely mediassa on. Tuntuu hyvältä, että myös kuvajournalismikilpailu pitää ilmastoasiaa esillä”, Kiviniemi sanoo.
”On erityisen hienoa saada uusi palkinto juuri tällä sarjalla. On rohkaisevaa, että aihe ja tunnetila, joita siinä käsittelen, kiinnostivat tuomaristoa ja kisainstituutiota.”
Voittoisa kuvasarja syntyi Kiviniemen työskennellessä Helsingin Sanomien kuvatoimituksessa kesällä 2021. Siellä mietittiin kuvavetoisten juttujen ideoita. Toimitus puhui helteestä ja siitä, miten vaikea kuumassa on nukkua. Hellejutut ovat kesäjournalismin klassikkoja.
”Myös nämä kuvat lähtivät ajatuksesta, että kun on erityinen helle, sitä pitää käsitellä. Mutta kun pysähtyy kysymään, miksi näin on ja miltä se tuntuu, ikuiseen kesäjuttuun voi löytää syvemmän ympäristöjournalistisen näkökulman.”
Viime kesän helteessä tuntui Kiviniemestä olevan jotain uutta, outoa ja Suomessa ennen kokematonta, joka vaati käsittelyä. Omaleimaisia kuvat ovat myös siksi, että ne on otettu yöllä ihmisten kodeissa.
”Yö toi kuviin syvempää pohdiskelua. Ilmastonmuutos yöllä, jolloin on hiljaista ja ihmiset vetäytyvät yksityisyyteen ajatuksineen ja kehoineen”, Kiviniemi sanoo.
Kuvattavia Kiviniemi löysi tuttujen kautta somesta. Keikat kehkeytyivät vauhdilla. Mukaan suostunut otti yhteyttä ja Kiviniemi lähti illalla hänen luokseen. Joitakin kuvattavia hän löysi myös lämpimässä kesäyössä kulkiessaan.
Hetket kuvattavien kodeissa olivat samaan aikaan herkkiä ja arkisia. Kiviniemi puhui kuvattavien kanssa nukkumisesta, nukahtamisesta ja siitä, mikä siinä on vaikeaa. Ilmastonmuutostakin sivuttiin.
Parhaiten Kiviniemen mieleen jäi helsinkiläisen Pauli Nykäsen kuvaaminen Töölössä. Nykänen nukkui parvekkeella riippumatossa, koska sisällä oli kasvihuonemaisen kuuma.
”Olimme jutelleet pitkään, ja kun kuvasin häntä, hän alkoi vähitellen nukahtaa. En ollut ihan varma, ‘onko hän enää siinä’. Kuvasin tosi kauan. Tuli olo, että tässä on jotain erityistä, tämän haluan tehdä tosi huolella. Vähän samanlainen olo tuli silloin, kun kuvasin sitä riekkoa.”
Jälkeenpäin Kiviniemi on ajatellut, että riekko- ja riippumattokuvissa on samaa myös se, että luonnon ja ihmisen asiat kohtaavat.
Lintu ja muovi. Ihminen ja kuumuus iholla.
Voittoreportaasin tärkein rakennusaine oli tunne, jota Kiviniemi seurasi sekä aiheen valinnassa että kuvatessaan. Suomi ja trooppinen lämpötila, Suomi ja vuorenkorkuiset pilvet, Suomi ja auringonlaskut kuin savannilla – outoa, vahvaa, ehdottomasti journalistin huomion ja pysähtymisen arvoista.
Yhtä tärkeää oli tarkistaa, ettei tunne ole pelkkä tunne. Sen Kiviniemi kirjoitti myös juttuunsa, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa hänen kuviensa kanssa.
”Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen painottaa, että ilmastonmuutoksella on osuutensa myös kuluneen viikon helteisiin ja tämän kaltaisten säiden yleistymiseen”, Kiviniemi kirjoittaa.
Kiviniemi otti reportaasin kuvat noin viikon aikana varsinaisen kesätyönsä ohella. Vain hetkeä ennen hän oli tehnyt juhannusreportaasin. Pitkä työputki ja ympäripyöreät päivät olivat raskaita, toisaalta tärkeältä tuntunut aihe ja “tilaisuus tehdä” auttoivat jaksamaan.
“Mutta tietenkin toivon, että mediassa olisi antaa kuvajournalistien projekteille resursseja myös erikseen”, Kiviniemi sanoo.
Kiviniemi uskoo, että lisäresurssit auttaisivat myös ilmastoaiheisen kuvajournalismin monipuolistumiseen. Onneksi ikonisimmat jääkarhukuvat ovat alkaneet ainakin isoimmista medioista väistyä. Sen sijaan ilmakuvia tehdasalueista ja luonnonmaisemista riittää, hän sanoo.
”Ehkä kuvia saadaan lisää, kun ilmastonmuutos alkaa tarkoittaa konkreettisia tapahtumia myös Suomessa.”
Kuvatoimittajana työskennellessään hän on itsekin joutunut laittamaan lehteen tehtaanpiippuja.
“Silloin tärkeintä on ajatella, että seuraavalla kerralla löydän jotain muuta”, Kiviniemi sanoo.
Kuvajournalismin lisäksi Kiviniemi tekee omia valokuva- ja elokuvaprojekteja sekä työskentelee lyhytelokuvissa leikkaajana. Hän on yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen yliopistosta, pääaineenaan kuvajournalismi. Nyt loppusuoralla ovat opinnot Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Siellä hän on opiskellut myös dokumenttielokuvaa ja elokuvaleikkausta.
Millaista uraa toivot?
”Toivon voivani työskennellä sekä kuvajournalistina että elokuva-alalla. En näe, että työt kilpailisivat, koska ne ovat keskenään ihan eri tempoisia.”
Kuvajournalismikilpailuun 2021 osallistui 72 kuvaajaa. Tuomariston mielestä voittajakuvissa näkyi positiivisuus ja toivo. Uutena kuvajournalistina 2021 palkittiin Ville Maali. Esseen 2021 kuvasi Ulla Heinonen, ja Videosta 2021 palkittiin työpari Jaana Polamo ja Virpi Kotilainen. Yleisön suosikki on Jussi Leinonen.
Kisan tuomaristoon kuuluivat kuvajournalisti ja kuvatoimittaja Marjo Tynkkynen, dokumenttiohjaaja Sami Kieksi ja liettualainen kuvajournalisti Jonas Staselis. Kilpailun järjestää Suomen kuvajournalistit ry.
Kuvajournalisti 2021 Hanna-Kaisa Hämäläisestä voi lukea lisää 13. huhtikuuta ilmestyvästä Journalistista.
Kaikkiin voittajiin ja voittajakuviin voi tutustua osoitteessa kuvajournalismikilpailu.fi.
Kaikki voittajakuvat ja kilpailun satoa on esillä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä huhtikuun loppuun saakka.
Korjaus 8.4. kello 14.22: Ella Kiviniemi on 30-vuotias, ei 31-vuotias.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa