Liitto

Ilkka-yhtymä etsi opiskelijoita palkattomaan harjoitteluun, joka olikin työtä – “Ilmoitus oli törkeä”

Ilkka-yhtymä tarjosi lokakuun alussa viiden kuukauden trainee-tehtäviä toimituksesta, myynnistä, markkinoinnista ja digikehityksestä. Toimituksen työtehtäviltä vaikuttaneet palkattomat trainee-paikat poistettiin ilmoituksesta palautteen jälkeen.

Ilkka-yhtymä julkaisi 6. lokakuuta verkkosivuillaan rekrytointi-ilmoituksen, jossa etsittiin opinnoissaan harjoitteluvaiheeseen edenneitä opiskelijoita Ilkka Trainee -ohjelmaan.

Ilmoituksessa tarjottiin viiden kuukauden trainee-tehtäviä toimituksesta, myynnistä, markkinoinnista ja digikehityksestä. Toimituksen traineelle luvattiin oppia ja kokemusta journalistin työstä.

Kokonaisuudessaan ilmoitusteksti kuulosti enemmän työpaikkailmoitukselta kuin ilmoitukselta harjoittelupaikoista. Palkkioksi traineelle luvattiin viisi kuukautta kestävän harjoittelun kahdelta viimeiseltä kuukaudelta 500 euroa kuukaudessa.

Ilmoitus herätti opiskelijapiireissä hämmennystä, koska journalistiopiskelijoille on lehdistön työehtosopimuksessa sovittu harjoittelusta minimipalkka. Vuonna 2021 se on 1 840 –1 970 euroa kuukaudessa.

”Jos harjoittelussa on itsenäisiä tehtäviä, siitä pitää maksaa palkkaa. Palkaton harjoittelu on työssä oppimista, ei työn tekemistä. Sen vuoksi ilmoitus oli törkeä”, sanoo Journalistiliitossa opiskelija-asioista vastaava Laur Forsén.

Ilmoituksessa muun muassa kerrottiin hakijan pääsevän tekemään lukijoita kiinnostavia juttuja verkkoon ja lehtiin. Häneltä toivottiin hyvää kirjoitustaitoa ja innostunutta otetta työn tekemiseen. Lisäpisteitä luvattiin valokuvaus-, kuvankäsittely- ja sosiaalisen median julkaisutaidoista.
 


Jos harjoittelu on palkaton, se ei saa sisältää itsenäistä työtä, vaan sitä varten laaditaan harjoittelussa toteutettava oppimissuunnitelma. Palkaton harjoittelu toteutetaan oppilaitoksen tai TE-toimiston kautta, Laur Forsén sanoo.

Kun Forsén kysyi Ilkka-yhtymästä, minkä oppilaitosten kanssa palkattomista toimittajaharjoittelijoista oli sovittu, hän ei saanut kysymykseen vastausta. Sen sijaan yhtymästä kerrottiin sen ”panostavan trainee-ohjelman läpivientiin runsaasti esimiesten ja kollegojen aikaa ohjaamisen muodossa” ja että ”lisäksi rahallinen panostus on merkittävä”.

Yhteydenotossaan Ilkkaan Forsén oikoi myös trainee-ilmoituksessa ollutta mainintaa, jonka mukaan ammattikorkeakouluopintojen pakollinen viiden kuukauden harjoittelujakso on yleisesti palkaton.

“Ammattikorkeakoulussa on mahdollisuus saada opintotukea harjoittelun ajalta, koska siitä saa enemmän opintopisteitä kuin yliopiston harjoittelusta. Toimituksellisesta työstä saa harjoittelussa kuitenkin aina palkkaa lehdistön työehtosopimuksen mukaan, myös ammattikorkeakoulun opiskelija”, Forsén sanoo.

Forsénin yhteydenoton jälkeen Ilkka-yhtymä poisti ilmoituksestaan toimitusten trainee-haut ja ammattikorkeakoulujen harjoittelujaksoja koskeneen kohdan.


21. lokakuuta Ilkka-yhtymän trainee-ohjelman vetäjä ja hdr-asiantuntija Piia Uusi-Kakkuri sanoi Suomen Lehdistön haastattelussa, että toimitusten ilmoituksesta poistettujen trainee-paikkojen valmisteluun on otettu lisäaikaa.

Hän kertoi myös, että ammattikorkeakouluopiskelijoiden harjoittelu on yleensä palkaton, koska se kuuluu opintoihin ja opiskelijat saavat siitä 30 opintopistettä.

”Totta kai olisi mahtavaa maksaa hyvä palkka, mutta opiskelijat joutuisivat herkästi maksamaan opintotukeaan takaisin”, Uusi-Kakkuri sanoi jutussa.

Laur Forsén huomauttaa, että opiskelija saa ilman opintotukien menetystä tienata 8 352 euroa vuodessa siinäkin tapauksessa, että nostaisi opintotukea kaikilta vuoden 12 kuukaudelta.

Piia Uusi-Kakkuri, miksi Ilkka-Yhtymä tarjosi opiskelijoille journalistisia tehtäviä ilman lehdistön työehtosopimuksen mukaista palkkaa?

“Siinä olisi pitänyt tarkemmin miettiä ilmoituksen muotoilua. Otan kyllä itse vastuun siitä, että en osannut ajatella asiaa tuolta kannalta. Rehellisesti sanottuna siinä päädyttiin käyttämään viime kesän kesätyöpaikkailmoituksen pohjaa, ja se oli totta kai virhe. Ilmoitus olisi pitänyt muotoilla alusta asti miettien harjoittelupaikkaa tai trainee-paikkaa. Siinä toimimme huonosti.”

Saitte aiheesta palautetta. Oliko toimituksen trainee-paikkojen poistaminen ohjelmasta parempi ratkaisu kuin se, että olisitte sittenkin maksaneet harjoittelusta työehtosopimuksen mukaisen palkan? Miksi?

“Paikkojen poistaminen oli ainoa vaihtoehto, koska haluamme, että trainee-ohjelman opiskelijat ovat tasa-arvoisessa tilanteessa. Se on sitten reilu kaikille. Ohjelman alku tammikuussa lähestyy nopeasti, emmekä olisi ehtineet miettiä ratkaisuja, jolla se saadaan toimivaksi. Siksi otimme lisäaikaa miettiäksemme, miten ohjelma saadaan toimivaksi kaikille. Eri oppilaitoksilla ja opintoaloilla on eri käytäntöjä.”

Mitä aiotte tehdä toisin journalismin trainee-paikkojen uudessa valmistelussa?

“Emme ole ehtineet vielä pohtia sitä. Siitä pitää laittaa kokoon työryhmä. Myös oppilaitosyhteistyötä pitää kehittää paremmaksi. Tässä vaiheessa ohjelmaa on valmisteltu vain Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa, jossa ei ole journalismiopiskelijoita.”

Ohjelmasta ei siis ollut sovittu tai keskusteltu journalismioppilaitosten kanssa mitään?

“Ei.”