Kirjailija ja juontaja Teemu Potapoff huomasi elokuun lopussa, että hänen ja Renne Korppilan Otetaan yhdet! -podcastia mainostettiin Supla-palvelussa. Podcastin tekijät eivät olleet sopineet yhteistyöstä Suplan kanssa.
Supla on Sanoma-konserniin kuuluvan Nelonen Median audiosisältöpalvelu, jonka sisällöistä osa on yleisön kuunneltavissa maksutta, osa kuukausimaksulla.
Potapoff ja Korppila julkaisevat podcastiaan Audioboom-alustalla. Potapoffin mukaan podcast tavoittaa viikossa noin 25 000 kuulijaa ja katselijaa, pääosan Spotifystä ja YouTubesta.
Otetaan yhdet! on tekijöiden luvalla kuunneltavissa muun muassa Spotifyssa, Apple Podcasteissa ja Deezerissä.
Suplaan se on päätynyt niin sanottuna RSS-syötteenä, jonka imaiseminen Audioboomista toiselle alustalle on mahdollista ilman tekijöiden lupaa.
Potapoffin mielestä se, että syötteen poimiminen on teknisesti mahdollista, ei tarkoita, että se olisi oikein.
”Teemme podcastiamme itsenäisesti, ja sen julkaisu tietyissä palveluissa on oma valintamme. On moraalisesti kyseenalaista, että isot mediatalot poimivat ohjelmia omalle alustalleen ja markkinoivat alustaansa sitten laajalla valikoimalla podcasteja”, Potapoff sanoo.
”Teemme yhtä podcast-jaksoa viikon ja hankimme itse yhteistyökumppanit. Sitten sen julkaisee luvatta joku maksamatta meille lisenssimaksuja euroakaan eikä kysy edes lupaa. Missä tässä menee raja, mikä on sallittua?”
Journalistiliiton tekijänoikeuksiin erikoistunut juristi Sanna Nikula sanoo, että tekijä päättää itse, missä haluaa teostaan julkaista.
Nikula muistuttaa, että tekijänoikeuslaki on julkaisuteknologiasta riippumaton ja että podcast on tekijänoikeudellisesti suojattu teos samalla tavalla kuin esimerkiksi perinteinen radio-ohjelma.
Otetaan yhdet! -podcastin tapauksessa laillisuusarviointiin arviointiin saattaa vaikuttaa se, että se on avoimesti yleisön saatavilla. Kysymys kuuluu, tuottaako teoksen uudelleenjulkaisu sille enää uutta yleisöä, jota tekijä voisi rajata.
”EU-tuomioistuin on antanut toisen tuottamaan sisältöön johtavien linkkien julkaisemisesta vapauttavia tuomioita. Mutta maalaisjärjellä podcastille kyllä syntyy uutta yleisöä, jos Supla ottaa sen omalle alustalleen ja markkinoi sitä”, Nikula sanoo.
Tulkintaa julkaisupäätöksen säilymisestä podcacstin tekijällä tukee se, että alkuperäisellä julkaisualustalla tekijä voi rajata, millä alustoilla podcastia saa julkaista.
”Silloin tekijä antaa tietyille palveluille julkaisuluvan, eikä muilla ole oikeutta ottaa sitä omaan palveluunsa. Kyse on ikään kuin teoksen lisensoinnista.”
Nikula vertaa podcastien luvatonta julkaisua siihen, miten Facebook ja Google hyödyntävät journalistisia sisältöjä houkutellessaan palveluihinsa käyttäjiä. Kaupallinen journalistinen media on kritisoinut tätä.
”Podcast rinnastuu journalistiseen tuotteeseen. Jos Suplan toiminta ei ole laitonta, on se ainakin moraalitonta”, Nikula sanoo.
Otetaan yhdet! -podcastin mukana Suplaan päätyi myös valokuvaajan Potapoffista ja Korppilasta podcastia varten ottamia kuvia. Nikulan mukaan kuvien tekijänoikeuksia koskevat samat säännöt kuin podcastia.
Nelonen Median sisältöjohtaja Johannes Saukko vastaa Journalistin kysymyksiin Potapoffin podcastin julkaisemisesta Suplassa ja siihen liittyvästä etiikasta sähköpostitse.
Saukon mukaan podcastien jakaminen RSS-syötteen kautta on podcast-kentässä yleinen kansainvälinen käytäntö, ja myös muutamat Suomessa toimivat palvelut tekevät asiassa samoin kuin Supla.
Hänen mukaansa RSS-podcacsteissa ei soiteta mainontaa eikä niistä siten tule Suplalle ansaintaa. RSS-podcastien julkaiseminen saattaa päinvastoin vähentää ansaintaa, jos kuuntelua ohjautuu runsaasti sisältöihin, joissa palvelulla ei ole ansaintaa.
“Toki se, että haluamansa podcastin voi kuunnella myös Suplassa on meille imagollisesti positiivinen asia”, Saukko kirjoittaa.
Saukon mukaan Supla tulee tänään viestimään somekanavillaan ja podcastaajien Facebook-yhteisössä podcasteista, jotka on lisätty Suplaan RSS-syötteen kautta.
Suplan somessa julkaistavaksi laatiman viestin mukaan itsenäisten podcastaajien RSS-syötteitä lukeva ominaisuus on lisätty Suplan sovelluksiin kesällä ja se on ollut testikäytössä. Viestissä todetaan, että “uudistuksessa podcastaaja siis saa potentiaalisen uuden yleisön Suplan kautta”.
Viestissään Supla kertoo kunnioittavansa sitä, jos joku ei halua sisältöjään jaeltavan Suplan kautta. Viestin mukaan Suplaan on toistaiseksi ottanut yhteyttä kaksi podcastia, jotka eivät halunneet sisältöjään Suplaan.
“Poistimme pyynnöstä heidän podcastinsa jakelustamme. Koska asiasta on virinnyt muutama kysymys, on myönnettävä, että olisimme voineet olla viestinnän suhteen tehokkaammin liikkeellä.”
Saukon mukaan Supla on pyynnöstä poistanut jakelustaan Teemu Potapoffin podcast-sarjan sekä yhden muun podcast-sarjan.
Potapoff kertoi Otetaan yhdet! -podcastin päätymisestä Suplaan tällä viikolla Twitterissä. Hänen mukaansa Suplasta oltiin sen jälkeen häneen pahoitellen yhteydessä ja luvattiin poistaa podcast palvelusta. Potapoff poisti twiittinsä.
Siitä huolimatta Potapoff toivoo julkista keskustelua uudentyyppisiin sisältöihin, kuten podcasteihin, liittyvistä tekijänoikeuskäytännöistä.