Media-ala

Kaleva Media irtisanoo enintään yhdeksän ja muuttaa seitsemän työsuhdetta. ”Päällimmäisenä on epäreiluuden tunne.”

Kaleva Median lehtien toimituksissa tuntuu vaikealta ymmärtää isoja vähennyksiä. Yhtiölle myönnettiin juuri merkittävä määrä journalismin edistämiseen ja journalistisen työn ostamiseen tarkoitettua mediatukea. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kaleva Median helmikuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena Kaleva365:sta irtisanotaan enintään yhdeksän henkilöä ja lisäksi enintään seitsemän työntekijän työsuhteen ehdot muuttuvat merkittävästi. 

Kalevan toimituksen pääluottamushenkilön Hanna Kuonanojan mukaan neuvottelujen seuraukset kohdistuvat valtaosin toimituksiin: niistä irtisanotaan enintään kuusi ja enintään viiden tehtävät muuttuvat. 

Toimitusten päällimmäinen tunne on epäreiluuden kokemus. 

”Meille on pitkin koronavuotta korostettu, että journalistiselle työlle on kysyntää: jutuille on lukijoita entiseen malliin ja tiedolle tarvetta enemmänkin kuin ennen. Käsittääkseni olemme myös saavuttaneet tavoitteemme hyvin”, Kuonanoja sanoo. 

Korona on kolhinut mediatalojen taloutta, mutta toimitukset eivät ole ”miinuksen takana”, Kuonanoja sanoo. Lisäksi Kaleva Medialle myönnettiin juuri merkittävä määrä journalismin edistämiseen ja journalistisen työn ostamiseen tarkoitettua mediatukea. Kalevan mukaan Kaleva Media sai tukea 714 000 euroa, kun maksimissaan sitä saattoi saada 800 000 euroa yritystä tai konsernia kohti. 

”Emme oikein näe sitä, miksi olemme näin isosti vähennysten kohteena. Kyse on vielä pysyvistä vähennyksistä eikä esimerkiksi lomautuksista. Epäreiluuden tunne toimituksissa on vahva”, Kuonanoja sanoo. 

Irtisanomisten lisäksi enintään viiden työntekijän tehtävät muuttuvat toimituksissa irtisanomisperusteisesti. Työsuhteen ehtojen muuttaminen irtisanomisperusteisesti tarkoittaa sitä, että vanha työsopimus irtisanotaan ja työntekijälle tarjotaan uudet ehdot sisältävää uutta työsopimusta.  

  

Yt-neuvottelujen alkaessa Kaleva Median toimitusjohtaja Juha Laakkonen kertoi, että niiden ensisijainen tavoite ei ole rahansäästö. Sen sijaan tarkoitus on pyrkiä yhdistämään printin ja digin prosesseja niin, että töitä tehdään sisältö, ei kanava edellä. 

Hanna Kuonanoja sanoo työnantajan korostaneen myös toimituksille, että neuvottelujen tähtäimessä on nimenomaan järjestellä työt uudelleen. 

Kuonanojan mielestä uudistuksilla on ollut järkeviä lähtökohtia ja hyviä tavoitteita, kuten ”peruuttaminen” Kaleva Median vuonna 2019 käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen Kalevan toimitukseen lanseeratusta ”kaikki tekevät kaikkea” -mallista. 

Nyt ajatuksena on, että toimittajilla olisi jälleen aihepiirejä, joihin he erikoistuvat, ja että töitä tehtäisiin tiimeissä. Osa suunnitelmaa on ollut lisätä toimittajien vastuuta ja vaikutusmahdollisuuksia siihen, mistä he juttuja tekevät. 

Kuonanojan mukaan uudistuksia kohtaan ei ole noussut toimituksissa vastustusta sinänsä. 

”Ongelma on siinä, että uudenlainen tekeminen tulee sen varjolla, että samalla on aika isoja vähennyksiä.” 

Kaleva365:n lehtiä ovat KalevaLapin Kansa, paikallislehdet Raahen SeutuKoillissanomat, RantalakeusIIjokiseutuSiikajokilaakso ja Pyhäjokiseutu sekä kaupunkilehdet Forum24RaahelainenPudasjärvi-lehtiLounais-Lappi ja Uusi Rovaniemi