Journalismi

Kaakon Viestinnän lehdet luopuivat jokapäiväisistä pääkirjoituksista. “Lehdessä on lukijoille huomattavasti merkityksellisempiä sisältöjä kuin pääkirjoitukset.”

Kouvolan Sanomat ja muut Kaakon Viestinnän lehdet julkaisevat maanantaisin pääkirjoituksen sijaan lukijoiden kirjoituksia. Kuva: Heli Saarela

 

Mediatalo Kaakon Viestinnän lehdet eivät enää julkaise pääkirjoituksia joka päivä. Kesästä alkaen maanantain pääkirjoitus on korvattu lukijoiden mielipidekirjoituksilla. 

Kaakon Viestinnän sisältöjohtajan Pekka Lakan mukaan muutoksen taustalla ovat koronan tuomat lomautukset ja rajallisten resurssien hyödytäminen paremmin.

“Me olemme joutuneet miettimään tarkasti, että mitä on järkevää tehdä. Analytiikan perusteella tulimme tähän ratkaisuun. Nyt kokeilemme, miten lukijat reagoivat siihen, jos yhtenä päivänä ei ole pääkirjoitusta”, Pekka Lakka sanoo. 

Kaakon Viestintä on osa Keskisuomalainen-konsernia. Yhtiö julkaisee Kaakkois-Suomessa 17:ää maakunta-, paikallis- ja ilmaisjakelulehteä. Yhtiön julkaisemia lehtiä ovat Kouvolan Sanomat, Etelä-SaimaaKymen Sanomat, Länsi-Savo, Itä-Savo ja Uutisvuoksi sekä yhdeksän paikallislehteä ja yksi ilmaisjakelulehti.

Kouvolan Sanomien päätoimittaja Petri Karjalainen sanoo, että arkipäivinä lehti saattaa julkaista pääkirjoituksia verkossa jo kirjoituspäivänä eikä vasta seuraavan aamun paperilehdessä. Kokeilun tavoitte ei hänen mukaansa ole korvata pääkirjoituksia lukijankirjeillä, vaan antaa lisää tilaa lukijoiden mielipiteille niinä päivinä, joina pääkirjoitusta ei ole.

Karjalaisen mukaan päätöksen taustalla ovat journalismin muutokset ja nopean kommentoinnin korostuminen. 

“Yleensä nuo maanantain pääkirjoitukset kirjoitettiin jo perjantaina valmiiksi. Tuloksena saattoi olla ympäripyöreitä, ajattomia kirjoitelmia”, Karjalainen sanoo. 

 

Pääkirjoituksen puuttuminen maanantaisin ei ole juurikaan hetkauttanut lehtien lukijoita. Lakan mukaan Kaakon Viestintä on saanut aiheesta vain neljä yhteydenottoa. Journalistiin yhteyttä ottanut lehden lukija puolestaan ihmetteli, miksi pääkirjoituksen paikalla oli kesällä kahdesti perussuomalaisen kansanedustajan mielipidekirjoitus. 

Yhtiön verkkoanalytiikan mukaan pääkirjoitusten lukijamäärät ovat olleet hyvin pieniä. Lakka sanoo, että media-alan ihmiset arvostavat pääkirjoituksia selvästi enemmän kuin lukijat. 

“Näyttää siltä, että lehdessä on lukijoille huomattavasti merkityksellisempiä sisältöjä kuin pääkirjoitukset. Niitäkin tarvitaan, mutta meidän ajatuksemme on, että kommentoimme asioita silloin, kun tarvetta ilmenee, eikä silloin, kun meidän paperilehtemme ilmestyy.”  

 

Kaakon Viestinnässä ei ole vielä päätetty, aiotaanko pääkirjoitustensa määrää jatkossa vähentää entisestään. Yhtiö pyrkii reagoimaan ajankohtaisiin asioihin lisäämällä toimituksen tuottaman mielipiteellisen aineiston määrää verkossa. Näitä ovat toimituksen oman väen kirjoittamat kolumnit ja mielipiteelliset analyysit, joita tehdään tarpeen vaatiessa. Kirjoitukset ovat Lakan mukaan keränneet selvästi pääkirjoituksia parempia lukijamääriä. 

“Pääkirjoituksiakin tarvitaan, emmekä ole niitä poistamassa. Mutta onko lukijoiden kannalta olennaista tehdä pääkirjoitus kelloon katsoen vai niin, että lehti kirjoittaa mielipiteitä silloin kun aiheita tulee vastaan? Nyt näyttää siltä, että ainakin verkossa lukijat ovat kiinnostuneempia tästä jälkimmäisestä mallista”, Pekka Lakka sanoo. 

“Toimituksessa on tehtävä valintoja. Monista sellaisista asioista mitä on aiemmin tehty, on kyettävä luopumaan ja on luovuttukin. Voi tietysti miettiä, että meidän pääkirjoituksissamme on jotain vikaa, kun niitä aika säästeliäästi luetaan.”

Lue lisää:
Kuka päättää lehden linjan?