EDIT 10.6. 17.30. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus tiedotti tämän uutisen julkaisun jälkeen Maanmittauslaitoksen poistavan Neekerisaaren nimen kartoistaan.
“Kotuksen tavoitteena on hyvän ja sävyltään arvostavan kielenkäytön edistäminen. Sen mukaan viranomaisten ei tule käyttää sävyltään rasistisia ilmauksia”, Kotuksen tiedotteessa todetaan.
10.6. 17.30 muutettu uutisen otsikko vastaamaan uutta tietoa.
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen Liperissä omistaman lomasaaren nimeksi on jäämässä Neekerisaari.
Yhdistys haluaisi vaihtaa Pyhäselällä sijaitsevan saaren nimen Uutiseksi, koska paikan nykyinen nimi ei yhdistyksen mukaan ole tätä päivää.
Kiinteistörekisterissä saaren nimi on jo vaihdettu Uutiseksi.
Niin kutsutun karttanimen vaihtaminen on kuitenkin osoittautunut hankalaksi. Kuten Journalisti viime syyskuussa uutisoi, Kotimaisten kielten keskus (Kotus) otti muutosasiaan kielteisen kannan toteamalla, ettei ”käytössä olevaa paikannimeä poisteta kartasta siitä syystä, että nimi koetaan epämiellyttävänä.”
Kotuksen antamien ohjeiden mukaisesti asia eteni marraskuussa 2019 Maanmittauslaitoksen käsiteltäväksi.
Antamassaan päätöksessä Maanmittauslaitos katsoo, että Suomessa ei millään viranomaisella ole oikeutta päättää luonnonpaikoista käytettävistä nimistä eikä toimivaltaa muuttaa “perinnäisiä paikannimiä”.
Perusteluissaan Maanmittauslaitos nojaa Kotuksen elokuussa 2019 tekemiin puhelinhaastatteluihin, joiden perusteella saari tunnetaan paikallisten asukkaiden keskuudessa edelleen Neekerisaarena.
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys pysyy omassa kannassaan ja muistuttaa, että nimi vakiintuu sitä myötä, kun se päivitetään karttaan ja sitä käytetään. Yhdistyksen mukaan Uutinen on jo laajasti paikallisten asukkaiden ja kesäasukkaiden tiedossa ja käytössä. Osa paikallisista tuntee saaren myös vanhemmalla nimellään Seppäsenä.
Saaren nimi vaihdettiin Seppäsestä Neekerisaareksi vuonna 1974.
”Olemme yhdistyksenä yhä sitä mieltä, että karttaan vasta vuonna 1974 päätynyt nimi ei edusta sellaista perinnäistä paikannimistöä, että sen säilyttäminen on tarkoituksenmukaista”, sanoo Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen puheenjohtaja Taru Väänänen.
Saaren nimi pohjautuu journalisteista aiemmin käytettyyn nimitykseen ”lehtineekeri”.
Vaikka nimellä siis on ollut omat perustelunsa toimittajien ammattikunnan lähihistoriassa, ei se nykypäivänä avaudu ihmisille, Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen tiedotteessa todetaan.
Yhdistys ei halua säilyttää paikannimeä, joka sisältää halventavan ja loukkaavan ilmauksen.
”Lehtineekeri-sanan merkitys on nykyään hämärtynyt, eikä termi tietenkään ole millään tavalla tahdikas ollut aikanaankaan”, Taru Väänänen sanoo.
”Saamme säännöllisesti palautetta vanhan nimen epäsopivuudesta, ja on helppo kuvitella, että Neekerisaari-nimistä lomapaikkaa ei välttämättä haluta edes vuokrata.”
Väänänen sanoo luottavansa siihen, että Uutinen vakiintuu saaren nimeksi ajan kuluessa. Ajankohtaisia suunnitelmia karttanimen muuttamiseksi Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksellä ei tällä haavaa ole.
”Kaikki instanssit on nimen muuttamiseksi nyt käyty läpi.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa