Pamppua ja pippurikaasua – poliisia syytetään Hongkongissa toimittajien pahoinpitelemisestä sairaalakuntoon

Peter Kwang pitää mielenosoituksista raportointia haastavana. Yllättäviä tilanteita syntyy tavanomaista useammin. Kuva: Björn Ådahl

Yhdysvaltalainen toimittaja Peter Kwang on menettänyt luottamuksensa Hongkongin poliisiin. Hän on nähnyt mellakkapoliisien ampuvan kumiluoteja ja kyynelkaasua suoraan toimittajia päin, eikä usko poliisia, kun se vakuuttaa syyttömyyttään.

”Poliisin kannalta tilanne on kieltämättä harvinaisen monimutkainen. Mellakkapoliisien toimet ovat silti tuomittavia”, lukuisista kriisipesäkkeistä raportoinut Kwang toteaa Journalistille.

Kymmeniä toimittajia on loukkaantunut sen jälkeen, kun ensimmäiset Hongkongin johdon ja Kiinan vastaiset mielenosoitukset järjestettiin kesäkuussa. Pahimmassa tapauksessa indonesialainen toimittaja menetti näön toisesta silmästään kumiluodin osuttua siihen.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan poliisi on myös pamputtanut toimittajia sairaalakuntoon ja suihkuttanut pippurikaasua suoraan heidän kasvoilleen.

”Kun tulin tänne raportoidakseni mielenosoituksista, minulla oli myönteinen käsitys Hongkongin poliisista. Sitä kuvailtiin Aasian parhaaksi, mutta nyt tiedän, ettei tämä pidä paikkansa”, radioyhtiö Voice of American kiinalaisille kanaville työskentelevä Kwang sanoo.
 

Hongkongin journalistiliiton puheenjohtaja Chris Yeung pitää tilannetta hälyttävänä. Hän on huomannut poliisien otteiden koventuneen joka kerta, kun liitto on julkisesti esittänyt vastalauseita.

”Toimittajien ja poliisin välit ovat nyt vaarallisen tulehtuneet. Poliittiset johtajamme eivät myöskään näytä piittaavan toimittajien turvallisuudesta”, hän sanoo.

Liitto on järjestänyt muutamia mielenosoituksia kiinnittääkseen huomiota toimittajien ahdinkoon. Yeung sanoo heidän saaneen paljon tukea hongkongilaisilta.

”Valtaosa mielenosoittajistakin arvostaa toimittajien läsnäoloa. Mielenosoittajat arvelevat poliisien joutuvan hillitsemään itseään, kun tietävät, että toimittajat filmaavat heitä”, hän toteaa.

Välillä paikalla on enemmän toimittajia kuin mielenosoittajia. Tiedotusvälineiden välinen kilpailu pakottaa toimittajat ottamaan riskejä. Kuva: Björn Ådahl

Peter Kwang on huomannut, että toimittajan on parasta olla varuillaan myös mielenosoittajien parissa. Hän oli kollegoineen vähällä joutua pahoinpidellyiksi, kun mielenosoittajat kuulivat heidän puhuvan mandariinikiinaa keskenään.

”Kantoninkiinaa puhuvat mielenosoittajat uskoivat meidän olevan soluttautujia. Onneksi onnistuimme pakenemaan paikalta”, hän kertoo.

Kwangin mielestä on ymmärrettävää, että mielenosoittajat pitävät varansa, sillä hallitsevan kommunistipuolueen edustajia on soluttautunut myös toimittajien joukkoon.

Hän pitää silti valitettavana, että toimittajat voivat joutua pulaan vain, koska puhuvat mandariinia.

Joidenkin mielenosoittajienkin huhutaan naamioituneen toimittajiksi, jotta he voisivat häiritä mellakkapoliisien työtä. Kun poliisit ja mielenosoittajat ottavat yhteen, poliisien läheisyydessä pysyttelee usein silmiinpistävän paljon toimittajia.

Poliisin mukaan on väistämätöntä, että toimittajia loukkaantuu kahakoissa. Chris Yeung ei pidä selitystä uskottavana ja toteaa, ettei ole pitkän uransa aikana koskaan kokenut poliisin suhtautuvan niin kielteisesti toimittajiin kuin nyt.

Yeung on ylipäänsä huolissaan sananvapaudesta autonomisessa Hongkongissa. Etenkin itsesensuurin jatkuva yleistyminen harmittaa häntä.

”Kiinaa koskeva uutisointi on muuttunut selvästi. Vaikka varsinaista sensuuria ei vielä ole, kommunistipuoluetta ei juurikaan arvostella enää muualla kuin Apple Dailyssä, hän sanoo.

Apple Daily on Hongkongin laajalevikkisin päivälehti. Se on tunnettu välillä jopa ylimitoitetun vihamielisestä suhtautumisestaan Kiinaan ja kommunistipuolueeseen. Sananvapaus on merkittävä Hongkongia ja muuta Kiinaa erottava tekijä. Se on myös yksi niistä asioista, joita pääasiassa nuoret mielenosoittajat haluavat puolustaa.