MV-lehden entinen päätoimittaja perusti vale-Facebookin

Suomalaiset maahanmuuton vastustajat ovat kyllästyneet Facebookin moderointipolitiikkaan ja perustaneet oman sosiaalisen median. Sivuston nimi on AD-yhteisö, ja sen ulkoasu muistuttaa erehdyttävästi Facebookia.

AD-yhteisön takana on MV-lehden entinen päätoimittaja Juha Korhonen, joka pyörittää nykyisin myös AD-nettiradiota. Korhonen otti vastuun MV-lehdestä Ilja Janitskinilta alkuvuodesta 2018. Hän toimi sivuston päätoimittajana, kunnes Janitskin otti sen jälleen haltuunsa syyskuussa 2018.

Korhonen on vetänyt aiemmin myös Nykysuomi-nimistä maahanmuuttovastaista sivustoa.

AD-yhteisön kirjautumissivu muistuttaa Facebookin vanhaa sisäänkirjautumissivua. Kuvakaappaus sivustolta. 

 

Elokuun lopulla avattuun AD-yhteisöön täytyy kirjautua. Se pyytää käyttäjää kertomaan nimensä, syntymäaikansa ja sukupuolensa. Kirjautumissivua koristaa maailmankartta, jolle on sijoiteltu ihmisen päätä esittäviä grafiikoita. Facebook käytti ennen tismalleen samaa kuvaa sisäänkirjautumissivullaan.

Journalisti loi valesomeen valeprofiilin nähdäkseen, millaista keskustelua AD-yhteisössä käydään. Ainakin toistaiseksi palvelussa on hiljaista. Käyttäjiä näyttää olevan joitakin kymmeniä. Kovin vilkasta keskustelua ei ole syntynyt. Käyttäjiä eniten kiinnostava puheenaihe on parhaillaan käytävä MV-lehden vaikuttajien ja Ylen toimittajan Jessikka Aron välinen oikeudenkäynti Helsingin hovioikeudessa.

AD-yhteisössä on myös mainospaikkoja, mutta niissä on lähinnä Korhosen oman AD-nettiradion mainoksia. Myös oululainen autoliike mainostaa palvelussa. 

 

Palvelu on monin tavoin Facebookin näköinen ja sen ominaisuudet näyttävät olevan pitkälti samanlaiset kuin Facebookissa. AD-yhteisössä voi julkaista julkisesti tai vain kavereille, lähettää yksityisviestejä, jakaa linkkejä ja kommentoida, perustaa ryhmiä ja niin edelleen. Taustaväri on sininen, kuten Facebookissa. Kirjautumissivun alalaidassa lukee “COPYRIGHT AD YHTEISÖ”.

Sivun lähdekoodi paljastaa, että palvelu on luotu Open Source Social Network -nimisen työkalun avulla.

Kansanliike pakolaispolitiikkaa vastaan -niminen Facebook-ryhmä suosittelee jäsenilleen AD-yhteisöön liittymistä näin: “AD-yhteisö on nyt auki! Ei turhia banneja, facen meno on menny aivan älyttömäksi. Tässä vaihtoehto sille, ulkoasukin on kohtuullisen tuttu kaikille ketä tämän viestin näkee. ;-)”