Savon Media aloittaa yt-neuvottelut. Ne koskevat yhtiön koko toimituksellista henkilöstöä eli yli 90 työntekijää. Työvoiman vähennystarve on enimmillään 12 henkilötyövuotta. Asiasta kertoi ensimmäisenä yhtiön sanomalehti Savon Sanomat.
Journalistin tietojen mukaan yt-neuvottelut alkavat maanantaina 17. kesäkuuta. Työnantajan mukaan niissä käsitellään kaikki Savon Median sisältötoimintojen toimintatavat, organisaatiorakenne, toimenkuvat ja työvuorojärjestelyt sekä konsernin sisäisen yhteistyön lisääminen.
Neuvottelut koskevat seitsemäätoista lehteä. Niistä isoin on Savon Sanomat, jossa työskentelee noin puolet neuvottelujen kohteena olevista.
Savon Sanomien ja Kuopion seudun lehtien pääluottamushenkilö ja Savon Sanomien toimittaja Marita Tiihonen sanoo, että työkaverit ympärillä ovat tyrmistyneitä ja turhautuneita.
”Savon Sanomissa oli myös toissa talvena yt-neuvottelut, joissa vähennettiin väkeä. Ihmiset ovat kyllästyneitä tähän ja miettivät, että tämäkö on nyt sitä kehittämistä – henkilöstön vähentäminen niin, että liikevoittoprosentti täyttää tavoitteet ensi vuonna.”
Tiihosen mukaan työnantaja on ilmoittanut neuvottelujen olevan toiminnalliset mutta on silti viestinyt niistä henkilöstölle ”eurot edellä”. Tiihosesta se tuntuu ristiriitaiselta, koska Savon Median henkilöstö sai juuri taannoin hyvästä tuloksesta kehuja.
”Hyvistä tuloksista voidaan iloita koko ajan lyhyemmän aikaa. Tuntuu, että mikään ei enää riitä.”
Erityisen turhauttavalta yt-neuvotteluissa tuntuu se, että ne aloitetaan työlään kevään päätteeksi juuri kesälomien alla.
”Ei meinaa enää riittää ihmisillä tähän ymmärrys. Otimme talvella ja keväällä käyttöön uuden toimitusjärjestelmän, mikä on tarkoittanut venymistä ja haastavia tilanteita. Ihmiset ovat olleet tosi väsyksissä ja odottaneet lomaa. Nyt se meneekin miettiessä, miten tässä tulee käymään”, Tiihonen sanoo.
Työnantaja perustelee yt-neuvotteluja medialiiketoiminnan heikentyneillä markkinanäkymillä, mediankuluttamiseen liittyvillä muutoksilla, näiden vaikutuksilla Savon Median kannattavuuteen sekä näihin liittyvällä tarpeella tehostaa toimintaa.
Tiihonen sanoo, että toimitusjärjestelmäuudistus mahdollistaa journalistisen materiaalin kierrättämisen entistä tehokkaammin. Uudistuksen takia Savon Sanomienkin materiaali on koko Savon Median emokonsernin eli Keskisuomalaisen lehtien käytössä.
Tiihonen näkee materiaalin lisääntyvän kierrättämisen uhkana paitsi journalistien työpaikoille myös journalismille.
”Yhtiö korostaa journalismin merkitystä valeuutisten maailmassa ja vallan vahtikoirana. Mutta kun tätä tahtia vähennetään tekijöitä ja materiaali kiertää, journalismi ei pian ole muuta kuin bisnestä.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa