Työntekijät ovat tyytyväisiä MTV:n ja Mediahubin yhdistymiseen

Kuva: Onni Ojala / Lehtikuva

MTV uutisoi keskiviikkona, että MTV Oy ja sisällöntuotantoyhtiö Mediahub Helsinki yhdistyvät. Mediahub on vastannut MTV:n uutis- ja ajankohtaissisältöjen tuotannosta. Fuusion on määrä toteutua noin puolen vuoden kuluttua.

MTV:n henkilöstö suhtautuu yhdistymiseen myönteisesti. Mediahubin luottamusmies Petteri Savolainen arvioi, että fuusiolla on vähän käytännön vaikutuksia. Muutoksia tapahtuu enemmän henkisellä puolella.

”Kaikki pitkään talossa olleet mieltävät itsensä MTV:n uutisten työntekijöiksi. Moni ajattelee, että Mediahub oli vain välivaihe, ja nyt palataan takaisin ’kotiin’ – Maikkarin työntekijöiksi”, Savolainen sanoo.

Mediahub perustettiin vuonna 2015, jolloin MTV:n uutistoimitus siirtyi uuden yhtiön alle. Yhtiön palveluksessa on noin 80 työntekijää. Lisäksi Mediahubille tekee töitä noin 15 tarvittaessa töihin tulevaa tai vuokratyöntekijää. Fuusion jälkeen MTV Oy:n palveluksessa on yhteensä noin 300 ihmistä.

Vuodesta 2000 alkaen MTV:lle uutistyötä tehneen Savolaisen mukaan Maikkarilla on nyt selvästi parempi ”tekemisen meininki” kuin Mediahubin alkuvaiheessa, jolloin yhtiö vähensi yt-neuvotteluissa reippaasti väkeä.

”Leikkaukset olivat rajuja, moni hyvä työkaveri joutui lähtemään, mutta sen jälkeen toimintaa on pystytty järkeistämään. Isoin muutos on se, että työpaikkojen puolesta ei tarvitse tällä hetkellä pelätä. Verkkoluvut ovat olleet hyvässä nousussa, olemme saaneet uusia ohjelmia ja MTV Live -kokonaisuuden. Uudenaikainen tekeminen on tuonut työntekijöille uutta virtaa. Tuntuu, että tällä työllä on taas merkitystä.”
 

MTV on kärsinyt pitkään talousvaikeuksista. Yhtiön viime vuoden tulos oli miinuksella, mutta liikevaihto kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.  Markkinointi&Mainonta-lehden haastattelussa yhtiön toimitusjohtaja Jarkko Nordlund arvioi, että myös tämä vuosi jää pakkaselle, mutta ensi vuoden suhteen hän on toiveikkaampi.

”Ensi vuonna meidän asettamamme avoin ja ääneen lausuttu tavoite on tehdä liiketoiminnallisesti plussatulos”, Nordlund sanoi M&M:lle.

Mediahubin toimitusjohtaja ja MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen arvioi MTV:n verkkouutisessa 22. toukokuuta, että ”yhdistyminen luo edellytyksiä parantaa ja kehittää entisestään uutis-, ajankohtais- ja urheilutarjontaa sekä tuoda markkinoille lisää uusia sisältöjä.”

Media- ja ohjelmatyöntekijöiden yhdistyksen MOT:n puheenjohtaja Kari Pyrhönen on tyytyväinen yhdistymiseen. Hän toivoo, että fuusio parantaisi toimituksen mahdollisuuksia tehdä myös muuta sisältöä kuin päivittäisuutisointia.

”MTV:n tilaus Mediahubille on ollut se, että ’kertokaa päivän uutiset ja huomenna uudet’. Nyt voi vähän elätellä toiveita, että voisimme tehdä enemmän taustoittavaa journalismia”, vuodesta 1992 lähtien taloa palvellut Pyrhönen sanoo.

Fuusio lopettaa pitkään jatkuneen ulkoistamiskehityksen.
”Näyttää siltä, että [yhtiön ruotsalainen omistaja] Bonnier alkaa vihdoin ymmärtää sen, että tämä jatkuva ulkoistaminen ei ole hyvä asia”, Pyrhönen sanoo.

Pyrhönen kiittelee myös sitä, että omistaja on taas ymmärtänyt uutisten arvon.
”Vuonna 2015 MTV:n ajatukset uutisten tekemisestä olivat hieman toisenlaiset, mutta nyt on ymmärretty, että uutiset ovat Maikkarille todella tärkeä osa.”

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen pitää yhdistymistä työntekijöille myönteisenä asiana.
”Syksyllä on mahdollista päästä sopimaan yhtenäisen MTV:n ohjelmatyöntekijöiden työehdoista. Se koskisi samalla laajempaa jäsenjoukkoamme.”, Savolainen sanoo.

Savolainen arvioi, että muutos helpottaa työehdoista sopimista ja niiden noudattamista, kun sama sopimus koskee aiempaa useampaa työntekijää.
”On kaikille osapuolille paljon selkeämpää, kun porukka on töissä yhdessä isommassa yksikössä eikä monessa pienessä.”