Pohjalaisen toimittaja irtisanoutui päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia – päätoimittajan vapaa jatkuu

Pohjalaisen kulttuuritoimittaja Nadia Paavola kertoi irtisanoutumisestaan Twitterissä 7.5.

Pohjalaisen kulttuuritoimittaja Nadia Paavola on irtisanoutunut, koska ei voi hyväksyä lehden päätoimittajan Toni Viljanmaan paluuta työhönsä eduskuntavaaliehdokkuuden jälkeen.

Paavola kertoi irtisanoutumisestaan Twitterissä 7.5.

Journalisti kertoi 17.4. kuohunnasta Pohjalaisen toimituksessa päätoimittajan eduskuntavaaliehdokkuuden takia.

Silloin Paavola sanoi, että jos Viljanmaa jatkaa päätoimittajana, hän ei voi enää työskennellä Pohjalaisessa, koska sen uskottavuus poliittisesti sitoutumattomana lehtenä on mennyt. Viljanmaa oli ehdolla kokoomuksen listoilla Vaasan vaalipiirissä.

Pohjalaista julkaiseva Ilkka-Yhtymä tiedotti helmikuussa, että eduskuntavaaliehdokkaaksi ryhtyneellä Viljanmaalla on sijainen 12.5. saakka.

Paavola teki ratkaisunsa 7.5. kuultuaan, että Viljanmaa jatkaakin vapaalla 10.6. saakka.

”Vaikka meillä oli tieto, että hän palaa, olin jäänyt odottamaan, kuinka varmaa se on. Kun selvisi, ettei asia ratkeakaan 12.5., en halunnut enää jäädä pyörittelemään omaa isoa ratkaisuani. Kun päätös on tehty, voin suunnata katseen tulevaan.”

Ilkka-Yhtymä tiedotti tänään 8.5., että päätoimittaja Toni Viljanmaa jatkaa vuosilomaansa 10.6. asti ja Pohjalaisen väliaikaisena päätoimittajana jatkaa Mikko Kallionpää.

Yhtymän toimitusjohtaja Olli Pirhonen sanoo, että esitys aiemmin suunniteltua pidemmän loman pitämisestä tuli Toni Viljanmaalta itseltään.

“Silloin kun saimme tiedon Viljanmaan ehdokkuudesta, sovimme palkattomasta vapaasta ja lomasta siihen päälle. Nyt hän koki, että oli hyvä pitää kaikki vuosilomat pois. Helmikuussa oli vielä vaalit käymättä, ja nyt oli hyvä arvioida tilanne uudestaan.”

Oliko toimituksessa syntyneellä keskustelulla lomaratkaisuun vaikutusta?

“Varmaan silläkin on vaikutusta. Jatkamme talon sisäisesti keskusteluja, jotta työilmapiiri, keskinäinen luottamus ja työskentelyolosuhteet pysyvät hyvällä tasolla. Varmasti ratkaisu sopii myös siihen tilanteeseen ihan hyvin.”

Huhtikuussa Pohjalaisen pääluottamusmies Jukka-Pekka Porola sanoi Journalistille toimituksessa keskustellun paljon siitä, voiko lehti olla uskottava, jos sen päätoimittaja on ollut eduskuntavaaliehdokas. Nyt Porola ei halua kommentoida tilannetta.

Journalistin tietojen mukaan toimitus oli tehnyt johdolle sisäisen kannanoton Viljanmaan paluusta.

Huhtikuussa Journalisti kertoi myös, että Olli Pirhonen oli ohjeistanut henkilöstöä olemaan käsittelemättä vaaliehdokkuus-asiaa muualla kuin toimituksen sisällä.

Pirhonen sanoo, että näin tosiaan tehtiin.

“Kyllä me jokunen viikko sitten sanoimme, että mielellään ei keskustella asiasta julkisuudessa eikä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Nämä ovat meidän sisäisiä asioitamme, jotka hoidetaan sisäisesti kuntoon, ja minä kommentoin niitä tarvittaessa ulos.”

Kulttuuritoimittaja Nadia Paavola työskentelee Pohjalaisessa vielä irtisanomisaikansa eli kuukauden. Sen jälkeen hän aikoo kokeilla siipiään freelancerina.

”En ole vielä lähdössä esimerkiksi viestintäpuolelle ja luopumassa journalismista, jonka eteen tässä olen nyt taistellut.”

Ennen nyt syntynyttä ristiriitaa omien journalististen arvojensa ja Viljanmaan paluun välillä Paavola on viihtynyt Pohjalaisessa, jossa on työskennellyt vuodesta 2000.

”Täällä on ollut hyvä olla, ja olen saanut tehdä kaikenlaista laidasta laitaan.”
 

Lue lisää: Pohjalaisessa kuohuu päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia