Elina Grundström ei jatka JSN:n puheenjohtajana

Elina Grundström on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuoden 2016 alusta saakka. Kuva: Kai Sinervo

Elina Grundström ilmoittaa lopettavansa työt Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana syksyllä, kun hänen nelivuotiskautensa päättyy vuoden lopussa. Asiasta tiedotti keskiviikkona JSN.

JSN:n hallitus päätti panna paikan julkiseen hakuun nyt, kun Grundströmin nelivuotiskausi on lopuillaan. Aiemmin puheenjohtaja ei ole joutunut hakemaan omaa työtään uudestaan kauden vaihtuessa.
 
Grundström on JSN:n ensimmäinen kokopäivätoiminen puheenjohtaja. Hän on myös ensimmäinen, joka valittiin julkisen haun kautta neljäksi vuodeksi. Aiemmin haku ei ole ollut julkinen ja kausi on kestänyt kolme vuotta kerrallaan. Sopimuksen mukaan puheenjohtaja valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan korkeintaan kahdelle perättäiselle kaudelle.

”Tämä on ollut älyttömän mielenkiintoinen tehtävä. Neuvostossa on viety läpi isoja muutoksia ja tunnen suurta tyydytystä siitä, miten tärkeitä asioita olemme saaneet aikaan sekä Suomessa että Euroopan medianeuvostoissa”, Grundström sanoo tiedotteessa.

”Aion kuitenkin tehdä vuodenvaihteen jälkeen toisenlaisia projekteja. Niistä kerron ajallaan, koska haluan hoitaa puheenjohtajakauteni loppuun täyspainoisesti ja riippumattomasti.”

Suomen Kuvalehti julkaisi elokuussa artikkelin, jossa Grundströmiä ja hänen johtamiensa työyhteisöjen ongelmia. Journalistin haastattelussa Grundström pyysi anteeksi virheitään johtamisessa.

Ongelmat liittyivät JSN:n nelihenkisen toimiston työskentelyilmapiiriin, ei kolmentoista hengen neuvostoon. Journalistin kyselyssä kaikki 13 jäsentä ja 13 varajäsentä olivat sitä mieltä, että neuvosto on täysin toimintakykyinen.

JSN:n kannatusyhdistyksen hallitus kertoi elokuussa Grundströmin nauttivan luottamusta. Toimistolle palkattiin ulkopuolinen ammattilainen tukemaan johtamista ja työyhteisön toimintaa. Tukitoimien seuranta on edelleen käynnissä.

JSN:n hallituksen nykyisen varapuheenjohtajan, elokuussa puheenjohtajana toimineen Hanne Ahon mukaan päätös avata paikka avoimeen hakuun ei liity johtamisongelmiin.

”Hallituksen päätös ei liity Grundströmiin henkilökohtaisesti. Grundström on tehnyt neuvostossa erinomaista työtä. Hän on nostanut Julkisen sanan neuvoston profiilia ja tehnyt neuvostoa tunnetuksi”, Aho sanoo.

Hän ei kommentoi, olisiko Grundström saanut jatkaa, mikäli olisi halunnut.

“Omasta puolestani voin sanoa, että Grundström olisi ollut vahva ehdokas”, Aho toteaa.

”Kiitän Elina Grundströmiä jo tässä vaiheessa ansiokkaasta puheenjohtajakaudesta ja pahoittelen, että hän ei hae toista kautta. Grundström on täyttänyt uuden kokopäiväisen puheenjohtajuuden odotukset erinomaisesti. JSN:n merkitys ja arvostus ovat nousseet selvästi”, sanoo kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.

JSN:n puheenjohtajan paikka tulee hakuun toukokuun aikana.