Liitto

Elokuva- ja tv-tes ei muutukaan yleissitovaksi

Elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimus ei muutu vieläkään yleissitovaksi. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta teki päätöksen asiasta 29. maaliskuuta ja tiedotti siitä viime viikolla.

Lautakunnan mukaan nykyisen työehtosopimuksen piiriin ei kuulu niin suurta osuutta alan työntekijöistä, että sen voisi katsoa olevan yleissitova. Jos tes olisi katsottu yleissitovaksi, se olisi koskenut jatkossa kaikkia alan työnantajia, myös järjestäytymättömiä eli niitä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon.
 

Elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimuksesta on Journalistiliitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton sekä Palvelualojen työnantajien Paltan neuvottelema sopimus. Sen yleissitovuutta on ratkottu jo kerran aiemmin, vuonna 2015.

Sen jälkeen elokuva- ja tv-tessin kattavuus on kuitenkin liittojen mukaan laajentunut niissä määrin, että se koskee puolta alan työntekijöistä. Silloin sopimus pitäisi katsoa yleissitovaksi. Yleissitovuutta tarkasteleva lautakunta ei kuitenkaan ollut samaa mieltä, eikä siksi ottanut asiaa käsiteltäväkseen uudelleen.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen onkin lautakunnan päätökseen hyvin pettynyt.

”Päätös on käsittämätön”, Savolainen kommentoi asiaa liiton tiedotteessa.

Hänen mielestään yleissitovuus jäi kiinni lautakunnan muuttuneesta tulkinnasta.

”Päätös niputtaa aiemman tulkinnan vastaisesti ensimmäistä kertaa tuotantoyhtiöiden alan kattavuuteen myös Ylen. Paltaan järjestäytyneissä tuotantoyhtiöissä on 600 työntekijää, Ylellä 2 500. Yleissitovuuteen vaadittava noin 50 prosentin edustavuus alan työntekijöistä jäisi näin todella kauas. Näin olemme itse asiassa kauempana yleissitovuudesta kuin ennen tätä päätöstä.”
 

Lautakunnan päätös tarkoittaa, että elokuva- ja tv-tes on jatkossakin niin sanotusti normaalisitova. Sitä noudatetaan tuotantoyhtiöissä, jotka kuuluvat Paltaan.

Päätös yleissitovuudesta kesti pitkään. Liitot ovat odottaneet ratkaisua viime keväästä saakka, ja sen piti alunperin tulla jo ennen joulua

Päätökseen on vielä mahdollista hakea muutosta työtuomioistuimelta. Journalistiliiton hallitus päättää torstaina 11. huhtikuuta, valittaako se lautakunnan ratkaisusta.