Yt-neuvottelut päätökseen: Karjalainen vähentää neljä

Sanomalehti Karjalainen Oy:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiöstä vähennetään yhteensä neljä henkilötyövuotta. Yksi irtisanotaan, kaksi siirtyy eläkkeelle ja yksi siirtyy konsernissa muihin tehtäviin. Vähennykset eivät koskeneet toimitusta.

“Neuvottelut sujuivat hyvin ja työnantaja selvitti kaikki meidän pyytämämme asiat ja perusteli kantansa johdonmukaisesti. Joskin olimme tietysti eri mieltä perusteista”, sanoo Karjalaisen pääluottamusmies Olli Sorjonen.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernin lehtitoimialan liikevoitto nousi lähes 14 prosenttia vuonna 2017. Yhtiön vuosikertomuksen mukaan myös painoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi. Yhtiö jakoi omistajilleen noin viiden miljoonan euron osingot.

Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys kritisoi yt-neuvotteluita julkaisemalla kannanoton, jossa muistutettiin että säästötarve olisi katettu, jos osinkoja olisi vähennetty kymmenesosalla.

“Yhdistys pitää työnantajan toimintaa osana huolestuttavaa trendiä, jossa voittoa tuottavat yritykset vähentävät väkeä yksittäisten vuosineljännesten heikkojen tulosten perusteella”, kannanotossa todettiin.

Väenvähennysten lisäksi koko Karjalaisen henkilöstö lomautetaan vuosien 2018 ja 2019 aikana keskimäärin 18 päiväksi.
“Näillä henkilöstövähennyksillä ja lomautuksilla sekä toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyillä ja tehostamisilla saavutetaan neuvotteluille asetettu puolen miljoonan euron säästötavoite”, yhtiö toteaa tiedotteessaan.

Yt-neuvottelut alkoivat 21. maaliskuuta. Niiden piirissä oli koko Sanomalehti Karjalaisen henkilöstö, yhteensä 78 henkilöä. Neuvottelujen tavoitteena oli sopeuttaa yhtiön toimintoja ja kuluja vastaamaan mediamarkkinoilla vallitsevaa kysyntää.  Henkilöstö otti yt-neuvotteluiden tuloksen vastaan melko huojentuneina.

“Kun seuraa yt-uutisia muista mediataloista, on hienoa, että täällä selvittiin ‘pelkillä’ lomautuksilla toimituksen osalta. Se, että tulokset johtivat yhteen irtisanomiseen toimituksen ulkopuolella, on luonnollisesti todella ikävä asia”, Sorjonen sanoo.
 

Karjalaisessa on viime vuosina ollut runsaasti lomautuksia. Sorjosen mukaan työntekijät pitävät säästöjen hakemista henkilöstökuluista hyvin lyhytnäköisenä toimintana.

“Tuotetta pitäisi kehittää kurjistamisen sijaan.”
 

Lue lisää aiheista: