Miksi kännykkähaastattelun tallentaminen on niin hankalaa ?

Kuvitus: Martta-Kaisa Virta

Eletään vuotta 2017 – ihminen on käynyt Kuussa, ja tekoäly ohjaa autoja ilman kuljettajaa, mutta älypuhelin ei pysty tallentamaan toimittajan puhelinhaastatteluja.

Ongelma koskee erityisesti Applen iPhonen omistajia, mutta myös Androidin käyttäjillä on vaikeaa. Jälkimmäisille sentään löytyy muutamia tarkoitukseen tehtyjä sovelluksia, mutta iPhone-käyttäjät joutuvat kikkailemaan, jos haluavat tallentaa puhelunsa. Androidienkaan sovellukset eivät toimi kaikissa puhelimissa.

Ainoastaan Microsoft Lumian Windows 10 -puhelimissa laitteen käyttöjärjestelmä tukee puheluiden tallentamista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Microsoft on lopettanut Lumian valmistamisen, eikä vanhoille käyttöjärjestelmille tarjota kovin pitkään valmistajan tukea.

Miksi puhelujen tallentaminen on tehty niin hankalaksi älypuhelimissa?

Syyksi on usein arveltu lakiteknisiä seikkoja, sillä joissakin maissa puheluiden tallentaminen ei ole laillista ilman, että toinen osapuoli tietää asiasta. Esimerkiksi Yhdysvaltain Kaliforniassa puhelun osapuolten pitää olla tietoisia tallennuksesta. Suomessa puheluiden tallentaminen on laillista, eikä omien puheluiden äänittämisestä tarvitse kertoa keskustelukumppanille.

Älypuhelimia työkseen testaava toimittaja ja Mikrobitti-lehden avustaja Aleksi Vähimaa ei usko juridiikkaselitykseen.
”Käsitykseni mukaan tämä on ensisijaisesti tietoturvakysymys. Apple on erityisen tarkka siitä, ettei ulkopuolisilla sovelluksilla pääse käsiksi esimerkiksi tekstiviesteihin ja äänipuheluihin”, Vähimaa sanoo.

Tietoturvariski syntyy Vähimaan mukaan siitä, että ulkopuolisen palveluntarjoajan tekemä tallennussovellus voisi lähettää puhelutallenteita salaa vaikkapa Kiinaan. Androidille on tarjolla iPhonea enemmän tallennussovelluksia. Silloin tietoturvakysymykset jäävät käyttäjän oman luottamuksen varaan.

”Applella on holhoava asenne. Sen puhelimien käyttöjärjestelmän suunnittelu lähtee siitä, että ihmiset eivät tiedä, mikä on tietoturvan kannalta hyväksi.”

Puhelinvalmistajan virallista selitystä tallennusestolle Vähimaa ei ole koskaan nähnyt eikä kuullut.
”Apple ei yleensä paljon selittele, miksi se tekee ja mitä se tekee.”

Vähimaa sanoo itse käyttävänsä puheluiden tallentamiseen haaroitinkaapelia, jonka välityksellä puhelut tallentuvat pc:lle.
”En kuitenkaan suosittelisi sitä menetelmää kenellekään.”

Tämän jutun puhelinhaastattelut tallennettiin sanelin ja korvamikrofoni -yhdistelmällä.

Lue toimittajien niksit kännykkäpuheluiden nauhoittamiseksi seuraavasta Journalististista, joka ilmestyy perjantaina 20. lokakuuta 2017.