JSN:n Grundström: ”Poliitikkojen pidättäydyttävä viholliskuvien luomisesta”

Julkisen sanan neuvoston päätös antaa Yle Uutisille huomautus journalistisen päätösvallan luovuttamisesta syntyi pitkän kokouksen ja tiukan äänestyksen jälkeen. Neuvosto kokousti aiheesta seitsemän tuntia, ja langettava äänestettiin 6-6, jolloin puheenjohtajan kanta ratkaisi.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläinen kommentoi Ylen neuvostolta saamaa langettavaa journalistisen päätösvallan luovuttamisesta tuoreeltaan ”puolikkaan JSN:n päätöksenä”.

Grundströmin mukaan Jääskeläisen kommentti kertoo siitä, kuinka voimakasta tulkintaa neuvosto joutui tekemään päätöksen yhteydessä.

”On toisinaan ihan hyvä, että päätös on äänestyspäätös sellaisissa tapauksissa, jotka ovat aidosti todella vaikeita tulkita”, Grundström sanoi.

Neuvosto pyrkii hänen mukaansa yleensä tekemään selkeitä päätöksiä, joita journalistien olisi helppo noudattaa. Ylen tapaus oli kuitenkin poikkeuksellisen vaikea.

Lopulta asia ratkaisivat lukuisat yksityiskohdat, kuten se, että Katera Steel -juttuun tehtiin muutoksia nopeasti ja päätoimittaja oli itse mukana prosessista.

Aiheen käsittelyn rajoittamisen perusteleminen oikeusasiamiehelle annettavalla ”työrauhalla” ei Grundströmin mukaan kestä journalistista tarkastelua. Samoin pääministerin kanssa tehty sopimus siitä, ettei hänen kieltäytymisestään A-Studion haastattelusta kerrottaisi, on hänen mukaansa outo.

 

Neuvoston tiedotustilaisuudessa Grundström korosti, että Journalistin ohjeita rikotaan harvoin tahallaan. Virheet tapahtuvat usein kiireessä ja paineisessa tilanteessa, hätiköiden. Neuvoston päätöksessä korostuivat perjantai-illan tapahtumat, joita Jääskeläinen itse on avannut Ylen sivuilla.

”Ei kukaan aamulla töihin lähtiessään päätä rikkoa Journalistin ohjeita”, Grundström sanoi.

Siihen, rikkoiko Jääskeläinen Journalistin ohjeita tietoisesti, Grundström tai neuvosto eivät ottaneet kantaa.

”Ei ole kestävä periaate, että pitäisi pystyä osoittamaan jonkun asian tahallisuus, jotta se olisi Journalistin ohjeiden rikkomista.”

JSN antoi kokouksessaan myös lausuman, jossa se moitti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) Ylen painostamisesta. Grundströmin mukaan JSN halusi lausumallaan kiinnittää vallanpitäjien huomion siihen, miten he suhtautuvat tiedotusvälineisiin.

”Olisi hyvä, että poliitikot pidättäytyisivät viholliskuvien luomisesta mediasta, koska heillä on suuri vaikutusvalta suomalaisen tiedonvälityksen faktapohjaisuuteen.”