Vuoden journalisti kannustaa toimittajia verkostoitumaan yli rajojen

Vuoden journalistina palkittu tutkiva toimittaja Minna Knus-Galán kannustaa kollegojaan tekemään kansainvälistä yhteistyötä tutkivien juttujen teossa. Hän uskoo tutkivan journalismin ammentavan tulevaisuudessa yhä enemmän rajat ylittävistä aiheista.

”Hyvä ensiaskel on, että käydään ulkomailla tutkivan journalismin konferensseissa, tutustutaan ihmisiin ja verkostoidutaan”, hän sanoo.

Knus-Galán toivoo mediatalojen suuntaavan lisää resursseja tutkivan journalismin tekemiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että juttujen tekemiseen pitää antaa lisää käsipareja ja aikaa. Hän ihmettelee sitä, että mediatalojen johto suosii ”klikkausjournalismia”, vaikka yleisö sanoo haluavansa lisää tutkivia juttuja.

”Tutkiva journalismi maksaa ja se on pois muusta tekemisestä. Se valinta pitää vain uskaltaa tehdä: halutaanko, että kaikki tekevät samaa vai uskaltaako joku tehdä vähemmän, mutta laadukkaammin.”

Toimittajat itse taas voivat omalla työllään todistaa, millainen vaikutus hyvin tehdyillä tutkivilla jutuilla on – ja että niihin siksi kannattaa panostaa, Knus-Galán pohtii.

Ylen MOT-ohjelmassa työskentelevää Knus-Galánia itseään kiiteltiin palkintoperusteissa etenkin vankasta taustatutkimuksesta, taitavista haastatteluista ja modernista tv-kerronnasta.

Erityisesti mainitaan Knus-Galánin tekemä ”Veroista viis – Luxemburg fiksaa”-ohjelma, joka kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista. Ohjelma on osa Lux Leaks -projektia, jossa toimittajia kymmenistä eri maista avusti toisiaan tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.

Omat ideansa hän ammentaa paitsi pitämällä yhteyttä ulkomaisiin kollegoihin ja seuraamalla aktiivisesti uutisia myös katsojien vinkeistä, joita MOT saa paljon.

”Se, että vinkkejä tulee paljon, on hienoa ja arvokasta, ja myös luottamuksen osoitus”, hän sanoo.

”Välillä takki on kyllä ihan tyhjä. Se on varmaan kaikkien journalistien stressi.”

Vuoden juttuna palkittiin Suomen Kuvalehden toimittajan Jari Lindholmin juttupari Sairaala / ”Minulla ei ole ebolaa – pelkkä ajatuskin on naurettava”. Sierra Leonesta tehty reportaasi kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä ja sen jatkojuttu siitä, millaista on palata kotimaahan peläten, että on saanut tartunnan.

Vuoden journalistiseksi teoksi valittiin Faktabaari, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Sen ensimmäisenä urakkana olivat eurovaalit keväällä 2014. Aiemmin Faktabaari on palkittu European Public Communication -palkinnolla. Vast’ikään se myös nappasi median innovaatiokilpailussa 30000 euron apurahan. Faktabaarin työryhmään kuuluvat Mikko Salo, Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen ja Jussi Salmio.

Journalistipalkintojen joukossa palkittiin myös Kirjan vuoden kunniaksi Vuoden kirja. Kunnianosoituksen sai Tommi Kinnusen Neljäntienristeys (WSOY).

Kaikki palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Ne jaettiin 11. maaliskuuta pidetyssä Suuri journalistipalkinto -gaalassa Helsingissä.

Lue myös: Journalisti 3/2015 – Puolet toimittajapalkinnoista Ylelle ja Hesariin