Rauli Virtanen vierailijaprofessoriksi Tampereelle

Elokuun 2015 alussa aloittavaksi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessoriksi on valittu toimittaja Rauli Virtanen. Muun muassa Uudessa Suomessa, Suomen Kuvalehdessä, Avussa, MTV:ssä ja Yleisradiossa työskennellyt Virtanen tulee professuurinsa aikana keskittymään ulkomaanjournalismin opettamiseen.

Thaimaasta tavoitettu Virtanen, 66, sanoo haluavansa kiinnittää opiskelijoiden huomiota muun muassa journalismin humanitaariseen puoleen. Virtanen painottaa, että aikataulupaineista huolimatta on tärkeää jalkautua hotellihuoneesta ja kirjoituspöydän äärestä myös kuuntelemaan tavallisen ihmisen ääntä.

“Olen nähnyt alan muuttumisen usean vuosikymmenen aikana, aina Vietnamin sodasta lähtien”, Virtanen sanoo.

“Isoin muutos on varmasti ollut kiireen lisääntyminen. Olin onnellisessa asemassa, että sain tehdä töitä jo kulta-aikana. Esimerkiksi Suomen Kuvalehden kirjeenvaihtajana minulla oli käyttää useita viikkojakin yhden jutun tekemiseen. Nyt pitkille jutuille on vähemmän aikaa ja vähemmän julkaisukanavia.”

Vaikka Virtanen sanoo aikojen kiristyneen, hän korostaa, ettei pidä alan tilaa toivottomana.

“Eivät ulkomaankirjeenvaihtajat sentään sukupuuttoon ole kuolemassa, vaikka Turun Sanomien ja New York Timesin kaltaiset laatumediatkin vähentävät kirjaanvaihtajiaan. Maailma kutistuu ja Sydneyn panttivankidraaman tapaiset uutiset tulevat hyvin lähelle. Uskon, että paikan päälle menemistä tullaan jatkossakin tarvitsemaan.”

Virtanen kertoo innostuneesti myös suunnittelevansa nimekkäiden luennoitsijavieraiden käyttöä opetuksessa.

“Verkostoni on hyvä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kunhan yhteistyötahoja löydetään, opiskelijoille saadaan todella kiinnostavia puhujia.”

Rauli Virtanen on saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1993 ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon 2001.