Kun Suomi herää talviunestaan, journalistit kaivavat erään verbin kesäkäyttöön. Kuin yhteisestä sopimuksesta kaikki äänet voivat kesäisin vain raikua.
Raikumisen runsaus journalismissa liittynee kesätapahtumien ja niistä raportoimisen paljouteen. Yhtäkkiä kylätie ei enää olekaan hiljainen, vaan siellä on eloa. Pitkän vaitonaisuuden jälkeen mikä tahansa ääni voi tuntua voimakkaalta. Kenties siksi tarvitaan verbiä, jonka merkitys on Kielitoimiston sanakirjan mukaan ’kaikua kuuluvasti, kiiriä, kajahdella, pauhata’.
Yksi ensimmäisistä taisi olla Paavo CajanderVänrikki Stool -suomennoksessaan (1889), jossa Sotamarski-runossa ”Rantsilassa riemu raikui”.
Erityisesti otsikoissa raikuu, kuten ”haitari soi ja laulu raikui omatekoisin sävelin Vojakkalan lavalla” (Lopen Lehti). Onko uutisen tärkein tieto tosiaan se, että tapahtuman äänentoisto toimi? On myös tyypillistä, että kun raikuminen on sisällytetty otsikkoon, leipätekstissä lauletaan ottamatta kantaa äänen voimakkuuteen tai miellyttävyyteen.
Äänten raikuminen näyttää olevan koko maan kattava ilmiö. Sitä esiintyy niin paikallisessa kuin valtakunnallisessa journalismissa, ja juttujen kirjoittajat vaikuttavat olevan kaikenikäisiä.
Tyypillisimmin raikuvat laulu, nauru, riemu ja huudot, mutta myös ”näin raikui Master of Puppets salamoiden jyristessä” (Inferno). Alkusoinnun käyttämisen mahdollisuus aiheuttaa sen, että rautatiekiskoihin juuttuneen joutsenperheen ”lohduton piipitys raikui radalta” (MTV Uutiset) eikä esimerkiksi kuulu.
Raikumisen oheen on syntynyt outo rinnakkaismuoto raikasi. Sillä ei varsinaisesti ole edes perusmuotoa (raiata?), mutta eipä sitä tarvitakaan, kun ennen tapahtumia voidaan kertoa, että ”raskas musiikki raikaa Kaapelitehtaalla” (Soundi) ja jälkikäteen, että ”Ylikylän Nuorisoseuralla raikasi CHA-CHA-CHA” (Järviseudun Sanomat) tai ”Powerpoint-karaoke raikasi Oulussa” (Kaleva).
Ketään tuskin yllättää, että kun Joe Biden soitti Stubbin vierailulla suomalaista musiikkia, Sandstorm tietenkin raikasi (Iltalehti).
Kuuluisiko tänä kesänä muutakin kuin raikumista tai raikaamista?

Uusimmassa lehdessä
- Kilpajuoksua, pettymyksiä ja pohdintaa oman uran suunnasta. Journalistiopiskelijat Hanna Eskelinen, Iida Niskanen ja Sofia Tuovinen pitivät päiväkirjaa kesätöiden hakemisesta.
- Liiton jäsen pitää huolta kollegoista, ammatista ja koko alasta
- Barona maksoi Iltalehden yötoimittajille vuosien ajan liian vähän
- Tidskriftsombud: Finlandssvenska tidskrifter måste samarbeta mer för att klara sig