Sattuu ja tapahtuu

Mutta katsopas tuota hauvaa

Ensimmäisenä Pekka Virolaisen mieleen tullut small talk -lause ei välttämättä ollut paras.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläänä vuosina 2009 – 2015 toiminut Bruce Oreck oli ennen suurlähettilään uraansa toiminut Yhdysvalloissa kiinteistöbisneksessä. Hänen aikanaan USA:n suurlähetystö Helsingin Kaivopuistossa uudistui, ja rakennuksista tuli hyvin energiatehokkaita.

Eräänä aamuna saavuin sovitusti haastattelemaan Oreckia Kaivopuistoon. Teimme juttua valokuvaaja Pekka Mustosen kanssa kaupunkisuunnittelun ja kiinteistösijoitusalan Locus-lehteen.

Nykyisin Aalto-yliopistossa opettava Oreck oli tuolloin Suomessa tunnettu kehonrakennusharrastuksestaan – eli muskeleistaan – sekä jättimäisestä 40-kiloisesta koirastaan. Minusta valkoinen pörröinen villakoira muistutti kylpyhuoneen mattoa.

Kun otimme kahvikupit mukaamme ja menimme suurlähettilään kanssa hissiin, koira itseoikeutetusti seurasi isäntäänsä. Ensimmäisenä mieleeni tuli small talk -lause:

”That could make a nice carpet!”

Mustosen Pekka yskäisi hätkähtäen ja oli läikyttää kahvinsa. Suurlähettiläs tuijotti minua koko hissimatkan ja sanoi sitten:

”This could be a short interview!”

Onneksi Mustonen ja Oreck kävivät samalla kuntosalilla ja olivat siksi hyviä tuttuja keskenään. Hieman kömpelö avaukseni ymmärrettiin lopulta yhdessä huumoriksi.

Haastattelusta tuli hyvä, juttua suomalaisen kiinteistöalan epäkohdista piisasi ja kuvia otettiin paljon – koiran kanssa ja ilman.

Nyt viitisen vuotta myöhemmin ymmärrän paremmin, että olisin voinut keksiä jonkun muun avauslauseen. Meillä kun on kotona pieni pörröinen koiranpentu.