Pääkirjoitus.
Suomen Tietotoimisto on pinteessä. Asiakkaat hupenevat ja taloudellinen pohja rapautuu huolestuttavalla vauhdilla.
Syyskuun alussa suomenruotsalaiset mediatalot KSF Media ja HSS Media ilmoittivat luopuvansa STT:n palveluista ja perustavansa oman tietotoimiston. Se johti välittömästi STT:n koko ruotsinkielistä toimitusta koskeviin yt-neuvotteluihin: uhan alla on yhdeksän työpaikkaa.
Aiemmin STT:n asiakkuudesta ovat luopuneet muun muassa Helsingin Sanomat ja Kauppalehti. Iltalehti harkitsee asiaa. Mediatalojen sisäinen materiaalinvaihto ja keskinäinen yhteistyö ovat osaltaan vähentäneet uutistoimistopalvelujen tarvetta.
Yleisradio palasi tämän vuoden keväällä STT:n uutispalvelun käyttäjäksi kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kyseessä on vuoden loppuun kestävä kokeilujakso. Yleä on kiinnostanut eritoten ruotsinkielinen palvelu sekä yöpäivystyksien päällekkäisyyden vähentämisestä saatavat kustannussäästöt.
Yle arvioi syksyn kuluessa, jatkaako se STT:n asiakkaana. Pelkästään Ylen voimin tietotoimisto ei kuitenkaan nouse kuiville.
STT:n hallituksen jäsen, Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola on esittänyt ratkaisuksi julkista tukea, joka olisi noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.
Tuki on varteenotettava vaihtoehto, jos mediatalot vastavuoroisesti ovat valmiita sitoutumaan STT:n asiakkuuteen. Jos tukiratkaisuun liitetään lisäksi lehtien jakelukustannuksia pienentäviä ja esimerkiksi median arvonlisäverotasoa alentavia elementtejä, suoran tuen kokonaismäärä voi säätyä sen mukaan.
Maailman vanhimpiin uutistoimistoihin lukeutuva 130-vuotias STT on tärkeä kansallinen instituutio. Se toteuttaa journalismin perustehtävää: välittää asiakkaidensa avulla yleisölle oikeita ja olennaisia tietoja maailman tapahtumista. Luotettavasti, täsmällisesti, nopeasti.
Tehtävänsä – jopa viime vuosina tehtyjen saneerausten jälkeen – STT on hoitanut hyvin. Jos sen annetaan riutua hengiltä, menetetään enemmän kuin instituutio. Kärsijänä on koko yhteiskunta, jonka etua tiedonvälityksen moniarvoisuutta vahvistava uutistoimisto palvelee.
STT on erityisen tärkeä taloudellisissa vaikeuksissa kamppaileville maakunnallisille mediataloille, jotka voivat suunnata niukentuneet voimavaransa oman reviirinsä seurantaan sekä tietotoimistouutisten paikallistamiseen ja syventämiseen.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena