”Om man mot förmodan får ett jobb inom film, kommer det att finnas fyrk”, frågar sig 26-åriga Sofia Palmén.
Den tidigare socionomstuderande Palmén studerar producentskap på Arcadas Film och media-linje för andra året och följer bekymrat med nyheterna om nedskärningar inom filmbranschen.
”Det är ju nog oroligt. Jag har en annan utbildning i botten så jag behöver inte oroa mig för att bli arbetslös, men jag vill kunna hitta jobb i den kreativa branschen. Kommer det någonsin att finnas ordentligt med såna arbeten?”
För två år sedan skrev Journalisten om två Arcadastuderande som var på väg ut i arbetslivet.
”Det finns galet mycket jobb”, sa studerande Kristofer Söderström då.
I dag är verkligheten en annan och utvecklingen har varit snabb. Den finländska filmbranschen är i en svår situation. Regeringen vill halvera kompensationen för privat kopiering. Det påverkar stöden som till exempel upphovsrättsorganisationen Kopiosto betalar ut till filmskapare för användning av deras verk.Centralen för audiovisuell mediekultur Avek, som är en del av Kopiosto, finansierar i sin tur filmproduktion.
Produktionsjättar som Max (tidigare HBO Max) har avvecklat nordiska produktioner och Yle, en av branschens viktigaste finansiärer och distributörer, hotas av stora nedskärningar.
Arcadas utbildningsansvariga på Film och media-linjen, Mirko Ahonen, är oroad över situationen.
”Det känns nog svårt. Vi ser gärna att våra studenter går till Yle, men om de är tvungna att spara på resurser så kan de inte göra så mycket tv eller filmer.”
I år har antalet sökande till Film och media på Arcada varit aningen färre än ifjol.
”Jag kan inte säga att det skulle bero på branschens problem, men det kan mycket väl hända att det påverkar”, säger Mirko Ahonen.
I år sökte sammanlagt 114 personer till linjerna foto och klipp, ljudarbete, manus och regi och producentskap. Året innan var siffran 124.
I en undersökning från Kulturpolitiska forskningscentret Cupore från 2020 kartlades hur arbetslivet såg ut för filmstuderande, som utexaminerats mellan åren 2005 och 2019. Också Arcadas studerande fanns med bland de undersökta. Då bytte en tiondel av de utexaminerade bransch och var tredje hade upplevt arbetslöshet i mer än tre månader.
Kulturpolitiska forskningscentret påpekade i forskningen att de som ger sig ut i branschen brinner för sitt yrke och därför accepterar svårigheterna, vilket även Mirko Ahonen understryker.
”De som är bra hittar nog ett sätt att klara sig på, men då måste det nog vara passionsarbete. Man kan inte vänta sig ett stadigt nio-till-fem-jobb i filmbranschen när man examineras härifrån.”
Sofia Palmén är medveten om utmaningarna som väntar efter utexamineringen. Hon kom in på filmstudierna lite av misstag men upplever att hon hittat sin passion i livet.
”Under mina socionomstudier ville jag på utbyte till Irland och den enda Arcada-partner vi hade där var en film- och media-linje. Jag tog kreativa kurser där och konstaterade att det här är min grej.”
Snart var examensarbetet för socionomstudierna inlämnat och lite senare även ansökan till Arcadas Film och media-linje. I och med studierna har Palmén börjat brinna för den kreativa branschen och ser den tidigare utbildningen mest som ett säkerhetsnät.
”Det har varit roligt att snubbla in i sin passion och faktiskt hitta den. Jag brann aldrig för socionomstudierna, det var aldrig något jag ville jobba med hela mitt liv. Det är den här branschen, vare sig det är film eller teater, som jag brinner för och vill jobba med.”
Jämfört med då hon började sina filmstudier för ett år sedan upplever Palmén att det nu pratas om läget i branschen på ett mer pessimistiskt sätt. Som studerande drabbas hon dessutom av nedskärningarna i bostadsbidraget.
Vad är det som ändå får dig att vilja försöka?
”Film är den bästa uttrycksformen. Det är en levande och flexibel bransch, inga dagar är likadana vilket funkar bra för mig som lätt blir uttråkad av rutiner.”