Sanomalehtimies – Journalisten kertoi numerossaan 7/1944 valtiovallan toiveesta puuttua lehtien sisältöihin. Suomen silloinen pääministeri Antti Hackzell oli syyskuun alussa lähestynyt Sanomalehtimiesten liittoa ja kustantajien järjestöjä toiveella panna otsikointi kuriin. Elettiin jatkosodan päättymisen aikaa.
Hackzell kantoi huolta Yhdysvalloista Ruotsin kautta Suomeen kulkeutuneesta tavasta kilpailla otsikoiden koolla. Tätä hän piti paitsi tuhlauksena myös vaarallisena.
”Monet ihmiset lukevat vain otsakkeen ja muodostavat mielipiteensä sen mukaan. Olisi pyrittävä siihen, että otsakkeet eivät olisi liian hallitsevia ja että monia alaotsakkeita ei käytetäisi, jotta ihmiset joutuisivat enemmän syventymään itse uutiseen, joka ei aina sano läheskään yhtä paljon kuin mitä otsakkeen sommittelija joskus pyrkii sanomaan”, lehti referoi Hackzellin viestiä.
Liitot eivät kannattaneet otsikoiden yhdenmukaistamista.
”Sanomalehtien tehtävänä tuskin voi ja saa olla todellisen uutisaineiston piilottaminen mitättömän ja huomaamattoman ulkoasun avulla.”
Hackzellin hallitus toimi vain 45 päivää. Kun pääministerin toiveista kertova Sanomalehtimies ilmestyi marraskuussa, hallitus oli jo vaihtunut.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa