Fokus

Kirjallisuusterapeutti Annamari Typpö käsittelee tunteita tekstien kautta

Annamari Typpö on Helsingin Seudun Journalistien Lööppi -lehden tuottaja, vapaa kääntäjä, omien sanojensa mukaan kielen ja kirjoittamisen sekatyöläinen. Hän on myös kirjallisuusterapian ja luovan sanataiteen ohjaaja.

”Kirjallisuusterapia on kasvava osa ammatillista identiteettiäni”, Typpö sanoo.

Kirjallisuusterapia lähtee tekstien lukemisesta ja kirjoittamisesta. Terapiaryhmissä käsitellään tekstien esiin nostamia tunteita ja ajatuksia. Huonoja tai vääränlaisia tekstejä kirjallisuusterapiassa ei ole.

Typön mukaan kirjallisuusterapia sopii kaikille. Kirjallisuusharrastus, saati oma kirjoittajan tausta eivät ole oleellisia.

”Toki jonkinlainen suhde kirjallisuuteen tai teksteihin on hyödyksi”, Typpö sanoo.

”Juuri nyt ohjaan esimerkiksi Kamalat äidit -ryhmää, eli teini-ikäisten lasten äitejä.”

Valviran hyväksyntää kirjallisuusterapialla ei ole. Sen saaminen kuuluu kirjallisuusterapiayhdistyksen tavoitteisiin.

”Se olisi uskottavuuden kannalta tärkeää, ja osoittaisi myös, että toimimme eettisten ohjeiden mukaisesti. Vakavassa tilanteessa olevan asiakkaan ohjaamme esimerkiksi psykoterapeutin puheille.”

OIKAISU 15.5. klo 12.20: Toisin kuin tämän jutun printtiversiossa kerrottiin, Annamari Typpö ei opiskele kirjallisuusterapiaohjaajaksi Tampereen kesäyliopistossa. Hän on valmistunut kirjallisuusterapiaohjaajaksi Helsingin yliopiston täydennyskoulutusyksiköstä ja opiskelee siellä nyt kirjallisuusterapeutiksi.