Työelämä

Haetko kesätoimittajaksi? Näin hakemustasi arvioidaan.

Toimitusten valtakunnallinen kesätoimittajahaku alkoi 8. tammikuuta. Kysyimme viideltä toimitukselta mitä tapahtuu, kun hakemus saapuu toimitukseen.

Kuka lukee ja arvioi hakemusta? Kuinka moni näkee hakemuksen?

Kaj Backman, Uutis- ja ajankohtaistoiminta ja Suvi Kuusisto, HR, Yle
Emme tee päätöksiä yksin, vaan keskustelemme hakemuksista. Jokaista hakijaa arvioi useampi henkilö eri näkökulmista, eri toimituksista ja eri toiminnoista. Vinkkaamme hakijoista toisillemme, jos huomaamme, että henkilö sopiikin työtehtävään, johon hän ei ole edes hakenut.

Tiia-Maria Taponen, julkaisupäällikkö, Iltalehti
Pisteytämme hakemuksen osaston esihenkilöiden kanssa. Hakemuksen näkee noin 12 ihmistä. Hakemusta pystyvät tarkastelemaan kaikkien osastojen esihenkilöt sekä julkaisupäälliköt. Hakemuksia tulee satoja. Sen vuoksi katson hakemukset, jotka on kohdennettu uutisille. Minä ja uutisten esihenkilö teemme päätökset siitä, kenet kutsutaan kotimaan, politiikan ja ulkomaiden haastatteluun. Vinkkaamme toisille osastoille, jos hakija sopisi niihin paremmin.

Mona Haapsaari, toimituspäällikkö, MTV Uutiset
Meillä on rekrytoinnissa moniammatillinen tiimi, jossa on mukana television edustaja, digin edustaja ja uutispäällikkö. Kirjoittelemme pieniä muistilappuja asioista, joita hakijasta pitäisi muistaa. Ensimmäisessä karsinnassa on satoja hakemuksia. Käymme läpi henkilö henkilöltä, millaisia osaajia on tarjolla. Haastattelut ovat raskas urakka. Kaikki haastatteluun pyydetyt ovat potentiaalisia kesätoimittajia.

Heikki Toivanen, toimituspäällikkö, Savon Sanomat
Hakemuksia lukevat toimituspäällikkötasolla minä ja digipäällikkö Jussi Murtasaari. Keskustelemme samalla, kun luemme hakemuksia, ja teemme päätöksen, pääseekö hakija jatkoon. Tarpeen mukaan kuulemme talon muita esihenkilöitä.

Pekka Vuollo, toimituspäällikkö, Kaleva
Olen Kalevan toimituksessa ensimmäinen, joka katsoo hakemusta. Poimin sieltä haastatteluun tulevia ehdokkaita. Saatan tässä vaiheessa jo kilauttaa mahdolliselle suosittelijalle. Viimeistään haastatteluvaiheessa joku tuottajista on kaverina. Meillä haetaan työntekijöitä samalla kaikkiin konserniin lehtiin, ja hakemuksia tutkitaan tarkasti myös muissa toimituksissa.

Mitkä asiat hakemuksessa varmistavat, että pääsee jatkoon? Miten teidät saa hurmattua?

Kaj Backman ja Suvi Kuusisto, Yle
Edellytämme kokemusta uutisjournalismista. On tärkeää tuoda esille näytöt uutistyössä. Hakijan uutisajattelu kiinnostaa meitä kovasti – henkilön kyky nähdä uutinen aiheessa kuin aiheessa ja löytää asiasta kärki. Tärkeää on myös noudattaa rekryprosessia. Tällöin pystymme arvioimaan hakijoita tasapuolisesti. Osoita, että haluat tehdä juuri uutisia. Osoita, että sinulla on kyky ymmärtää ja tehdä uutisjournalismia tämän päivän keinoin. Kerro, miten teet kiinnostavasta merkityksellistä ja merkityksellistä kiinnostavaa. Tuo paloa esiin.

Tiia-Maria Taponen, Iltalehti
Hakemuksessa on tärkeää kiinnittää huomiota alkuun. Jos ei osaa kirjoittaa omaan hakemukseensa kiinnostavaa kärkeä, herää epäilys, miten uutisen rakentaminen onnistuu. Kiinnostuksen herättää erityisesti se, että hakija on tutustunut Iltalehteen työnantajana ja uutismediana. On hyvä, jos hakija antaa omassa hakemuksessaan käytännön esimerkkejä siitä, miksi hän sopisi Iltalehteen töihin. Siitä jää hyvä fiilis, kun ihminen ymmärtää, minkälaista työtä meillä tehdään. Loistava juttuidea hakemuksessa saattaa siivittää hakemusta paremmille pisteille. Yksi sivu on hyvä mitta hakemukselle. Se on merkki siitä, että hakija tunnistaa vahvuutensa ja osaa tiivistää tekstejä.

Mona Haapsaari, MTV Uutiset
Napakkuus on avainsana. Vaikka luemme hakemukset aina loppuun asti, on huomattavasti helpompi kiinnittää katse hakemukseen, jossa kerrotaan, kuka hakija on, mitä hän on tehnyt ja mitä haluaa tulla tekemään. Persoonallisuus on kiva asia, mutta ensimmäisessä hakemuksessa ei kannata kauheasti kikkailla. Etsimme moniosaajan sijaan henkilöä, joka taitaa jonkin osa-alueen todella hyvin. Tuo erityistaitosi selkeästi esille. Jos on jo kokemusta alalta, kannattaa kertoa mieleenpainuva uutinen, jota on ollut tekemässä. Voi myös kertoa, miksi MTV kiinnostaa. Paras tekijä ei välttämättä aina ole se, jolla on eniten kokemusta. Jos kokemusta ei ole, kannattaa kertoa, miksi juuri minut kannattaa silti palkata.

Heikki Toivanen, Savon Sanomat
Kerro omat perustietosi ja taustasi, eli mikä on koulutuksesi ja onko sinulla työkokemusta. Kerro, miksi haluat Kuopioon ja Savon Sanomille, ja mitä olisit valmis tuomaan työyhteisöön ja työnantajalle. Kerro kiinnostuksen kohteesi. Asenne ja kiinnostus hakemaansa työhön kantavat.

Pekka Vuollo, Kaleva
Painotamme alan koulutusta ja kokemusta. Muissa lehdissä töitä tehneet nousevat esille. Olemme huomanneet, että paikallislehtikokemus on todella arvokas ja hyödyllinen asia myös isommissa taloissa. Meillä on viime vuosina ollut perusjoukko kesätoimittajia, jotka ovat olleet töissä jopa useampanakin kesänä. Sen vuoksi uusien rekrytointien määrä ei välttämättä ole niin suuri.

Mikä saa hylkäämään hakemuksen heti?

Kaj Backman ja Suvi Kuusisto, Yle
Kokemuksen puute. Jos ei ole lainkaan kokemusta työskentelystä uutisjournalismin parissa, emme voi ottaa toimittajaa kesätöihin Yle Uutisiin.

Tiia-Maria Taponen, Iltalehti
Jos huomaan hakemusta lukiessani, ettei hakijalle oikeasti ole väliä, mihin kesätyöpaikkaan hän hakee, se laskee kiinnostusta. Yksi vakavampia virheitä on, että hakemuksessa tervehditään väärää toimitusta. Samoin pisteitä laskevat huolimattomuus-, kirjoitus- ja ajatusvirheet.

Mona Haapsaari, MTV Uutiset
Jos ei ole realistista käsitystä uutistyöstä tai siitä mitä, mitä me voimme tarjota. Samoin, jos hakemus on tehty huolimattomasti, se sisältää paljon kirjoitusvirheitä tai siitä puuttuvat liitteet. Välillä tulee hakemuksia, jotka on osoitettu toiselle mediatalolle.

Heikki Toivanen, Savon Sanomat
Jos ei ole alalle suuntautumista tai kokemusta eikä hakemuksesta ilmene, miksi hakija on nyt hakeutumassa nimenomaan journalistiksi.

Pekka Vuollo, Kaleva
Hakijoiden joukossa on aina esimerkiksi lukiolaisia tai jopa vielä nuorempia hakijoita, jotka kertovat haaveilevansa toimittajan työstä. Heillä ei kuitenkaan ole mitään muuta kosketusta alaan tai realistista käsitystä, mitä työ mediatalossa on. Heidät käytännössä jätetään pois haastatteluvaiheesta. Tosissaan töitä hakevan kannattaa myös karsia kirjoitusvirheet pois hakemuksesta.

Pystyttekö lukemaan jokaisen hakemuksen kunnolla?

Kaj Backman ja Suvi Kuusisto, Yle
Hakemusta lukee useampi henkilö. Se takaa jokaiselle hakemukselle tasa-arvoisen ja oikeusturvan näkökulmasta hyvän kohtelun. Rekrytoinnissa priorisoimme aikaa. Koska tarkastelemme jokaista hakemusta kunnolla ajan kanssa, pystymme perustelemaan jokaiselle hakijalle, miksi joku meni jatkoon ja toinen ei. Meiltä saa myös tulla kysymään, miksi hakija ei päässyt jatkoon ja miten hän voi kehittää itseään seuraavaa hakua ajatellen.

Tiia-Maria Taponen, Iltalehti
Pystymme ja haluamme lukea kaikki hakemukset. Teemme pitkää päivää, että se onnistuu. Luen useita kertoja uutisiin tulleet hakemukset ja pyrin tutustumaan hakijaan kunnolla jo ennen haastattelua.

Mona Haapsaari, MTV Uutiset
Uskallan sanoa, että pystymme. Se on kova työ, mutta on kunnia-asia, että kaikki tulee luetuksi tarkasti. Jos joku potentiaalinen meneekin sivu suun, niin se ei johdu siitä, että prosessi ei toimisi tai ei olisi tullut huomatuksi.

Heikki Toivanen, Savon Sanomat
Käytämme tosi paljon aikaa hakemusten lukemiseen ja katsomme hakemukset kunnolla.

Pekka Vuollo, Kaleva
Kaikki hakemukset katsotaan läpi kunnolla. Näen, että hakuprosessi on tasa-arvoinen.

10 vinkkiä kesätoimittajahakuun

1. Tee jokaiselle toimitukselle personoitu hakemus valmiiksi ennen hakuajan alkamista. Tällöin hakemusten tekemisen ja lähettämisen kanssa ei tule kiire.

2. Älä kopioi samaa hakemuspohjaa moneen toimitukseen. Pidä huoli, että hakemus on kohdennettu oikein ja tarkasti.

3. Hae heti. Älä epäröi lähettää hakemustasi toimitukseen ensimmäisenä hakupäivänä.

4. Tuo esille intohimoasi ja tietotaitoasi. Näytä, mistä tiedät paljon ja missä olet hyvä.

5. Tee hakemuksesta tiivis. Liian pitkä hakemus tuo vaikutelman siitä, ettet työssä välttämättä osaa tiivistää asiaa oleelliseen muotoon. Hakemus näyttää journalistista taitoasi työnantajille.

6. Tee hakemuksesta näköisesi. Älä yritä muuttaa itseäsi hakemuksessa sellaiseksi, joka sinun pitäisi olla.

7. Ota rohkeasti yhteyttä. Kysy palautetta hakemuksestasi rekrytoinnin jälkeen.

8. Tiedä mitä haluat. Laita selkeästi hakemukseen tieto siitä, mistä työnkuvasta olet kiinnostunut ja miksi.

9. Kerro rekrytoijille, miksi juuri sinä olisit hyvä valinta kesätoimittajaksi. Kerro, mitä hyötyä sinusta on toimitukselle.

10. Pidä huoli siitä, että hakemuksessa näkyy selkeästi se, minkä takia juuri kyseinen toimitus kiinnostaa sinua.

Näin monta kesäjournalistia toimitukset palkkaavat

    • Ylen uutistoimitus: 42, joista puolet on uusia.

    • Iltalehti: noin 40.

    • MTV Uutiset: noin 10.

    • Savon Sanomat: 5 – 10.

    • Kaleva: noin 20.