Liitto

Journalistiliitto varautuu jälleen tappioihin ja harkitsee sijoitusten myymistä

Liitto arvioi kulujensa kasvavan muun muassa palkkojen ja liiton käyttämien palveluiden hintojen nousun vuoksi. Työpaikkojen luottamushenkilöiden koulutuksiin on varattu hieman aiempaa enemmän rahaa, ja Journalismin päivä -tapahtuma järjestetään viiden vuoden tauon jälkeen 10. lokakuuta.

Journalistiliitto arvioi keräävänsä ensi vuonna jäsenmaksuja hieman aiempaa enemmän, yhteensä 5,4 miljoonaa euroa. Summasta 725 000 euroa tilitetään työttömyyskassalle ja 1,1 miljoonaa euroa yhdistyksille ja osastoille.

Jäsenmaksutuottojen odotetaan kasvavan, koska media-alan palkat nousevat työehtosopimusten mukaisten korotusten myötä. Laskelmassa ei ole otettu huomioon liiton viimeaikaisen kohun vaikutuksia jäsenmäärään. Kohun vuoksi liitosta on eronnut kymmenkunta jäsentä.

Muulle toiminnalle jäsenmaksuista jää 3,6 miljoonaa euroa. Summa ei riitä kattamaan toiminnan 4,4 miljoonan euron kuluja, vaan tappiot on katettu jo vuosia sijoitusten tuotoilla.


Liitolla on noin 22 miljoonan euron sijoitusomaisuus, jonka odotetaan tuottavan ensi vuonna 700 000 euroa. Sekään ei riitä kattamaan kaikkia kuluja.

”Tulevan vuoden aikana joudumme myymään sijoituksiamme”, talous- ja hallintopäällikkö Sirpa Hannula arvioi Journalistiliiton valtuustossa 1. joulukuuta.

Hannulan mukaan myös kuluvan vuoden taloustilanne on odotuksia kehnompi sijoituksien huonon tuoton vuoksi. Liitto varautui vuoden 2023 budjetissaan noin 122 000 euron alijäämään. Tällä hetkellä Hannulan mukaan näyttää siltä, että tappiot voivat nousta puoleen miljoonaan.

”Pitkällä aikavälillä on tarkoitus vähentää riippuvuutta sijoitustoiminnan tuotoista”, Hannula kertoi valtuustolle.

”Isoimmat säästöt on tehty. Esimerkiksi vakuutusyhtiön vaihdolla säästimme 100 000 euroa vuodessa.”


Liiton jäsenmaksut pysyvät pääosin ennallaan. Esimerkiksi työsuhteiset maksavat jatkossakin palkastaan 1,4 prosentin jäsenmaksun.

Työttömyyskassaan kuulumattomien freelancerien ja yrittäjien jäsenmaksu sen sijaan nousee 20 eurosta 22 euroon kuussa. Korotus perustuu valtuuston aiempaan päätökseen, että maksu määräytyy freelancerin työmarkkinatutkimuksen mukaiseen mediaaniansioon.

Liitto alkaa myös valmistella työsuhteisten freelancerien jäsenmaksun uudistamista.

Valtuusto päätti jatkaa ”porkkanarahaa”, jota yhdistykset ovat voineet hakea kahden tai useamman yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin. Rahalla on järjestetty 24 tilaisuutta, muun muassa koulutuksia ja seminaareja. Porkkanarahaan varataan yhdistysten jäsenmaksuosuudesta 30 000 euroa vuodessa. l