Kuolleita

Yleissivistynyt ulkomaantoimittaja

Toimittaja Unnukka Uotinen 11. 5. 1935 Leppävirta – 4. 3. 2023 Helsinki

Rakas työtoverimme ja ystävämme, STT:n ulkomaantoimittaja Unnukka Outinen kuoli 4. maaliskuuta 2023 kotonaan Helsingin Munkkivuoressa. Hän oli kuollessaan 87-vuotias. 

Unnukka syntyi Leppävirralla kotona, perheensä neljäntenä tyttärenä. Isänsä tapasi kalastella Unnukkajärvellä, josta Unnukka sai nimensä. Pappi ei olisi kertoman mukaan halunnut kastaa tyttöä Unnukaksi, koska piti nimeä pakanallisena. Kun eteen otettiin nimiksi Marjatta ja Outi, niin kolmanneksi kelpasi Unnukka.  

Perhe muutti vuonna 1938 isän kuoltua Leppävirralta Helsinkiin, missä Unnukka kävi koulunsa ja valmistui Helsingin yliopistosta humanististentieteiden kandiksi. 

Unnukka teki pitkän ja ansiokkaan uran STT:n ulkomaantoimituksessa, josta hän jäi 38 vuoden palvelun jälkeen eläkkeelle vuonna 2000.  

Pitkän uransa aikana Unnukka koki sekä teknologisen että journalistisen vallankumouksen. Uransa alussa hän käänsi Ruotsin tietotoimiston TT:n uutisia ja toimitti niitä eteenpäin linja-autokyydillä asiakkaille. Kun STT:hen oli perustettu ulkomaantoimitus 1962, alkoi tekniikka vähitellen kehittyä kaukokirjoittimista kohti nykyaikaista journalismia tietokoneineen ja kännyköineen. Samalla muuttui tiedonvälitys viranomaisviestinnästä kohden klikkiotsikoita. 

Unnukka Outinen nimitettiin kesästä 1980 yhteispohjoismaiseksi kirjeenvaihtajaksi Kiinaan, mutta  pesti jäi lyhyeksi, koska muutaman kuukauden jälkeen Pohjoismaiden uutistoimistot päättivät lakkauttaa yhteisen Pekingin-toimiston.  

Helsingissä Unnukka toimi oman työnsä ohella useiden vuosien ajan saksalaisen DPA:n Helsingin-kirjeenvaihtajana. 

Unnukan vahvuuksia olivat muun muassa hyvä ihmistuntemus, yleissivistys ja laaja kielitaito. Hän oli STT:ssä yksi harvoista, jotka osasivat venäjää. Rauhallisuutensa ja ystävällisyytensä vuoksi hän oli erittäin pidetty työtoveri. Hän oli ulkomaantoimituksen sielu ja sydän ja monelle meistä myös huolehtiva äiti-hahmo.  Säännöllinen yhteys meihin työtovereihin säilyi loppuun asti. 

Unnukan lempiharrastuksia oli vaeltelu Lapissa ja oleskelu Pohjois-Karjalan rakkaassa kesäpaikassa. 

Unnukan sydämessä oli paikka myös Hauholle, jossa hän vietti sota-aikana lapsuuskesiään. Siellä syntyi hänen kiinnostuksensa hevosiin.  

“Läheisten maatalojen Hannulan ja Alhaisten hevoset Jaska, Vappu ja Kössi tulivat rakkaiksi, ja kesän huippuhetkiä oli, kun niillä sai ratsastaa laitumelle vietäessä. Siihen aikaan vannoin, että minusta tulee isona karjakko – tallirengin virasta kun en uskaltanut edes haaveilla”, kertoi Unnukka sukuhistoriikissa.