Kuolleita

Pitkän tien päässä 

Toimittaja Mikko Valtasaari 13.4.1942 Kuopio – 27.2.2023 Helsinki

Ulkolinja-ohjelman perustaja, toimittaja Mikko Valtasaaren pitkä tie päättyi Laakson sairaalassa Helsingissä. Hän oli kuollessaan 80-vuotias. 

Valtasaaren ura alkoi vauhdilla: 1965 Yleisradioon ulkoministeriöstä, kyllästyneenä ministeriön byrokratiaan, 1966 uutistoimitukseen ja samana vuonna 23-vuotiaana työmatkalle Vietnamiin, sotilashelikopterissa etulinjaan. 

Vuonna 1969 Valtasaari lähti kirjeenvaihtajaksi Pariisiin, jossa hän oli jo ollut vuoden 1968 kuuman toukokuun kun opiskelijat ja ay-liike valtasivat Pariisin. Viisi vuotta Ranskassa, kaksi Saksassa. Sitten Pasilaan johtamaan Yhteiskunnallisia kohdeohjelmia, jotka lopetettiin, kun kabaree-tyylinen ohjelma Veräjä piti sulkea. Sen tilalle Valtasaari kehitti Ulkolinja-ohjelman, dokumentteja ulkomailta suomalaisille suomalaisin silmin. 

Vuodet 1984–1988 Valtasaari oli kirjeenvaihtajana Washingtonissa. Pasilassa Asiaohjelmien uutena päällikkönä hän alkoi vetää suuria kokonaisuuksia: uudet kriittiset kuluttajaohjelmat, ympäristökysymykset, Euroopan integraatio. Työ oli valmis, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995. 

Eduskunta palkkasi Valtasaaren EU-erityisasiantuntijaksi Brysseliin. Neljä vuotta myöhemmin Valtasaari palasi toimittajaksi Ylen Asiaohjelmiin, ja liittyi perustamansa Ulkolinjan työryhmään. 

”Vietin siellä antoisat 7 vuotta”, Valtasaari muisteli jäädessään eläkkeelle 2007.  

Ulkolinja sai vuonna 2004 Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. ”Vihdoin”, sanoi ohjelman perustaja tilaisuudessa.