Anna hyvän kiertää

Valokuvaaja Maiju Pohjanheimo nauttii urheilun tahattomasta komiikasta

”Rakastan suomalaisen jalkapallon arkisuutta. Minusta on ihanaa, jos katsomossa istuu muutama ihminen vesisateessa sateenvarjojen alla. On upeaa, että nämä ihmiset ovat uhmanneet sadetta ja tulleet kannustamaan suosikkijoukkuettaan. En kaipaa glamouria”, sanoo freelancevalokuvaaja Maiju Pohjanheimo.

Oulun seudulla asuva Pohjanheimo kuvaa muun muassa potretteja sekä ihmisiä työssä ja arjessa. Urheilua Pohjanheimo kuvaisi mieluusti enemmänkin. Hän on innokas penkkiurheilija ja harrastanut montaa eri urheilulajia, erityisesti lentopalloa.

Viime vuoden heinäkuussa Pohjanheimo oli Kalevan kuvauskeikalla tutussa paikassa, Oulun Raatin stadionilla. Siellä kohtasivat Veikkausliigan jalkapallo-ottelussa AC Oulu ja IFK Mariehamn.


”Minulla on vapaus kuvata ottelua haluamallani tavalla, mutta lisäksi toimittaja pyytää usein keskittymään tiettyyn pelaajaan, tässä tapauksessa Ouluun palanneeseen Rasmus Karjalaiseen. Karjalainen pysähtyi muuten kysymäänkin vaihtoon kävellessään, että onko tullut hyviä kuvia.

Raatti on melko kauhea paikka silloin, kun aurinko paistaa. Kuvaajalle olosuhteet ovat vaikeat. Toinen puoli kentästä on ihan varjossa ja toinen puoli puhkipalaneessa auringossa. Toivon aina, että Raatissa olisi pilvinen päivä.

AC Oulun pelaajat ovat ryhmittyneet vapaapotkua torjuvaan muuriin. Kuva jäi itsellenikin mieleen tahattomasta komiikastaan. Pelaajat suojelevat kalleimpiaan, ja Rasmus Karjalainen on peittänyt silmänsä kuin ei uskaltaisi katsoakaan koko tilannetta. Minua tietenkin huvittaa ajatus, että maajoukkuetason pelaaja ei uskaltaisi pitää silmiään auki.

Tykkään urheilussa taituruudesta, satunnaisten tilanteiden tahattomasta komiikasta ja siitä, miten suuria tunteita urheilussa on. Urheilijat ovat aika raadollisella tavalla paljaana. He eivät keskity poseeraamiseen, ja välittyvät tunteet voivat olla tosi aitoja ja rajuja. Saatan saada samaan kuvaan valtavan pettymyksen ja onnistumisen ilon, mikä minusta on tosi kiehtovaa.

Urheilun kuvaamisessa on kysymys myös tuurista. Koskaan ei voi täysin tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Voin miettiä joka ikiselle keikalle lähtiessä, että saa nähdä minkälainen kuva tulee tällä kertaa. Se on hienoa. Vaikea uskoa, että tähän työhön voisi ikinä kyllästyä.

Siitä, että tunnen lajit ja osaan säännöt, on toki valtavasti hyötyä. Minulle on tärkeää, että ymmärrän mistä on kyse ja pystyn ennakoimaan tilanteita.”

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Maiju Pohjanheimo, 42

    • Freelancevalokuvaaja. Työskennellyt kuvajournalistina, dokumentaristina sekä still-kuvaajana tv- ja elokuvatuotannoissa.

    • Voitti Vuoden henkilökuva aikakausmediassa -palkinnon 2019. Kuva Sirkka Ikosesta julkaistiin ET-lehdessä.

    • Taiteen maisteri University of the Arts London -yliopistosta, pääaineena kuvajournalismi ja dokumentaarinen valokuvaus.

Valokuvaaja Henrietta Hassisen valinta

”Katson Maiju Pohjanheimon Kalevalle ottamaa kuvasarjaa Veikkausliigan ottelusta ja mietin, miksi AC Oulun pelaajat seisovat rivissä. Miksi kolmella on käsi haarovälissä? Miksi AC Oulun pelaajarivistö näyttää murtuneelta, vaikka peli oli Oululle voittoisa?

En ole urheiluihmisiä, mutta Pohjanheimon urheilukuvia haluaisin katsoa lisää ja lisää. Niissä on älyttömästi kiinnostavia yksityiskohtia, kuten urheilijoiden ja valmentajien asennot, eleet ja ilmeet, pallon liike ja asema, pelaajan sylky ilmassa. Yksityiskohdat tuovat kuviin tarinan – ehkä jopa elämäntarinan.

Juuri oikean hetken tallentaminen nopeatempoisista peleistä vaatii loistavaa osaamista. Arvostan sitä erityisesti siksi, että Pohjanheimo kuvaa paljon muutakin kuin urheilua.”