Anna hyvän kiertää

Uutispodcastin Sami Lindforsin leikkauspöydällä soi Lvivin ilmahälytys

”Vaikka podcastin äänimaisema on leikkauspöydällä minun käsissäni, se ei olisi nykyisenlainen ilman perusteellista käsikirjoittamista ja tiukkaa tiimityötä”, sanoo Ylen Uutispodcastin toimittaja-äänisuunnittelija Sami Lindfors.

Joka arkipäivä ilmestyvä Uutispodcast alkoi 8. maaliskuuta. Lindforsin työkavereita ovat tuottaja Maria Manner, toimittaja-tuottaja Jaana Kangas sekä juontajat Reetta Rönkä ja Heikki Valkama. Podcastin rakenne on ”featuremainen”, eli siinä vuorottelevat juontajien kerronta, haastattelut ja audioelementit, kuten arkistomateriaalit ja musiikki.

”Työprosessi alkaa aiheiden miettimisellä huomioiden sen, mitä Ylen toimittajilla on teossa. Tuottajat ja juontajat sopivat haastattelut ja valmistelevat käsikirjoitusta esihaastattelujen pohjalta. Jo ennen äänityksiä mietimme audioelementtejä yhdessä. Haastattelujen jälkeen niiden etsintä ja käsikirjoittaminen jatkuvat. Äänitämme juontajien spiikit ja mietimme audioelementtien sijoittelua.

Arkistomateriaaleja etsii Ylen digiarkistosta koko tiimi. Jos haastatteluissa nousee esiin jotakin odottamatonta, kaivelemme lisää. Esimerkiksi sotarikosjaksoa varten meillä oli materiaalia entisen Jugoslavian alueen sodista, mutta haastateltava mainitsikin Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin.

Esimerkiksi Ukraina-jaksoihin olemme pyytäneet Ylen ulkomaantoimittajia äänittämään paikallisia ääniä. Antti Kuronen ja Mika Mäkeläinen äänittivät ilmahälytystä Lvivissä. Se auttaa kuulijaa ymmärtämään, millaisista olosuhteista jaksossa puhutaan.

Joskus ideamme lähenevät omaan jalkaan ampumista, kuten jaksossa, jossa eri uutistenlukijat luettelivat Putinin sisäpiiriläisten nimet.

Podcastin pilotointivaiheessa mietimme paljon, miten yhdistää kunnianhimo ja järkevä työmäärä. Jakson näkökulma on hiottava heti alussa, ja sitä on kunnioitettava haastattelussa. Vaikka podcastin idea on syventyä uutisiin ja selittää tapahtumien syitä, emme voi kattaa kaikkea niihin liittyvää. Kokemus auttaa toimittajia ja tuottajia erottamaan pitkästäkin haastattelusta nopeasti olennaiset kohdat.

Koska käytämme haastatteluista pätkiä, haastateltavat on sparrattava sanomaan aina, mistä puhutaan. Klipissä ei voi sanoa, että ’se oli silloin samankaltaista kuin nykyään’. On sanottava esimerkiksi, että ’Suomen Nato-keskustelu oli 1990-luvulla samankaltaista kuin tänä päivänä’.”

Sami Lindfors, 31

  • Toimittaja-äänisuunnittelija Yleisradion Uutispodcastissa. Toimittanut aiemmin Yleisradion nuorille suunnattua Takaisin Pasilaan -uutispodcastia.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa MTV Uutisissa ja Ilta-Sanomissa.
  • Tekee vapaa-aikanaan USA:n sisäpolitiikkaan keskittyvää Vaalirankkurit-podcastia yhdessä Iltalehden uutispäällikön Tuomo Hyttisen kanssa.
  • Valmistunut medianomiksi Tampereen ammattikorkeakoulun englanninkielisestä koulutusohjelmasta.

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Toimittaja Ippi Arjanteen valinta

”Ihanaa, että Yle on ryhtynyt tekemään tällaista päivittäistä, kunnianhimoista sarjaa, tätä on kaivattu. Uutispodcastin ensimmäisten jaksojen perusteella olen erityisen ilahtunut äänisuunnittelusta, sillä kun tahti on kova, äänisuunnittelu on usein se, joka ensimmäisenä kärsii. Muutamassa jaksossa on ollut ilo kuulla Ylen massiivisten materiaalipankkien käyttöä, arkistoklippejä ja muuta pientä, mutta kovin elävöittävää. Odotan innolla, millaiseksi podcast kehittyy.”