”Du ska känna att det här är en podd som berör dig och ditt yrkesliv. Du ska få höra vad intressanta människor i din bransch tänker – få insikter, tips och känna att det finns ett hem för dig i poddvärlden.”
Programvärden Magnus Londen, journalist och författare, har nyligen bandat in Jpoddens första avsnitt. Det går inte att ta miste på ivern. Gäster i det första avsnittet är illustratören och nyhetsgrafikern Maija Hurme och fotojournalisten Niklas Meltio. Temat är bildens väg in i tidningen.
”Det var jätteroligt att sitta ner i en timme och bara tala journalistik och inte behöva fundera på hur intressant det är för allmänheten”, säger Magnus Londen.
För blir det för allmänt finns det också en risk för att det blir för platt, säger han.
Utgångspunkten för podden är att målgruppen är insatt i mediefrågor men kanske inte helt har koll på olika underavdelningar inom journalistiken.
”Och man ska kunna kritisera. Tar vi för mycket hänsyn blir det inte intressant. Sedan får lyssnarna kritisera podden hur mycket som helst”, säger Londen.
Att inleda en ny podd, som dessutom saknar garantier för en fortsättning, är inte helt lätt. Magnus Londen säger att det svåraste är att hitta tonen och konceptet.
”Det tar en stund att hitta poddens själ och podden är lite trevande i början. Det är naturligt men jag är inte orolig. Vi kommer att bli bättre.”
Hur kommer det sig att Journalistförbundet satsat på att göra podcast, på svenska? Allt började med ett, på grund av coronaläget, inställt svenskt seminarium. Utbildningschef Nina Porra funderade då på att ordna ett webbinarium för förbundets svenska medlemmar. Tommy Pohjola, vikarierande svensk kommunikatör och frilansjournalist för tidningen Journalisten, föreslog då podden som ett alternativ.
”Småningom tyckte jag att hans förslag verkade mer och mer intressant, speciellt efter ett så ovanligt år. Vi bestämde oss för att pröva på något nytt och spännande och för att ta en liten risk”, säger Nina Porra.
Vad önskar du att medlemmarna får ut av Jpodden?
”Att de ska känna sig hemma. Jag hoppas också att de får nya idéer och inspirerande synvinklar på aktuella och relevanta frågor och att de sedan diskuterar det de hört med sina kolleger och vänner.”
Journalistförbundet har också tankar på en finsk podcast men ingenting är bestämt.
”Det här är ett pilotprojekt på många sätt och jag är glad att vi får göra det på svenska. Ni är inte så många som de finskspråkiga och det är roligt att göra det i mindre skala”, säger Nina Porra.
Hon hoppas att också de finskspråkiga medlemmarna hittar till Jpodden, inte bara för att öva sin svenska utan för att de ska få en inblick i den finlandssvenska medievärlden.
Nina Porra understryker att podden är ett gemensamt projekt – inte något som förbundets kansli bestämmer över.
”De teman som diskuteras ska komma från fältet och vara angelägna för medlemmarna. Feedback är otroligt viktigt. Jag hoppas på att få jättemycket respons efter varje avsnitt.”
Jpodden
Jpodden är Journalistförbundets svenska podcast.
Första avsnittet publiceras fredagen 18 december 2020.
Jpodden finns bland annat på Apples och Googles podcasttjänster. Du kan också lyssna på podden via förbundets webbplats.
Är ett pilotprojekt med sammanlagt tre avsnitt. Avsnitt två och tre sänds i våren 2021.
Programvärd är journalisten och författaren Magnus Londen.
Fortsättningen beror främst på vilken respons podden får bland medlemmarna och på ekonomiska frågor.
Podcasten görs i samarbete med Jaksomedia som står för de tekniska lösningarna.
Du kan skicka respons via förbundets sociala medier eller till Lina Laurent, som nu tar över som poddens producent efter Tommy Pohjola, lina.laurent@vintermedia.fi.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa