Liitto

Journalistiliitto varautuu tappioihin ja satavuotisjuhliin

Journalistiliitto varautuu ensi vuonna aiempaa huonompaan taloudelliseen tulokseen. Liiton valtuusto saa käsiteltäväkseen budjetin, joka on yli 644 000 euroa tappiollinen. Kuluvalle vuodelle ennustettiin 483 000 euron miinusta. Valtuusto on koolla 3. – 4. joulukuuta.

Liiton taloutta rasittaa se, että työttömyyskassa Finkan jäsenmaksu nousee 198 euroon jäsentä kohti. Journalistiliitto varautuu vuonna 2021 maksamaan Finkalle noin 300 000 euroa kuluvaa vuotta enemmän, yhteensä hieman yli 1,5 miljoonaa euroa.

Kassamaksu tilitetään liiton jäsenmaksuista, eikä niitä aiota nostaa. Siksi niistä jää aiempaa kapeampi siivu varsinaista toimintaa varten.

Ainoastaan 15 euron vähimmäismaksua aiotaan korottaa 17 euroon kuussa. Sen suuruus määräytyy työttömyyskassamaksun mukaan.

Talous- ja hallintojohtaja Helena Vistin mukaan alijäämä on aiempaan verrattuna melko suuri. Siihen tosin vaikuttavat myös satavuotisjuhlat. Niitä varten on varattu ensi vuodelle noin 87 000 euroa.

”Juhlat on kuitenkin otettu huomioon myös tavallisissa tapahtumissa eli osin juhlitaan työn merkeissä”, Visti sanoo.

 

Finka nostaa maksuaan, koska koronavirusepidemia on vaikuttanut sen rahatilanteeseen merkittävästi. Pieneen kassaan kuuluu Journalistiliiton, Näyttelijäliiton ja Muusikkojen Liiton jäseniä. He työskentelevät aloilla, joilla lomautuksia tai irtisanomisia on ollut keskimäärin muita enemmän, kassanjohtaja Antti Murto sanoo.

Keskimääräisenä kuukautena Finkan jäsenistä 12 prosenttia on saanut tänä vuonna etuuksia, kun viime vuonna sama osuus oli 8 prosenttia. Maksettujen etuuksien euromäärä on kasvanut 40 prosenttia.

Ensi vuosi ei näytä välttämättä tätä vuotta ruusuisemmalta.

”Korotuksella varaudutaan normaalia korkeampaan maksatukseen myös ensi vuonna”, Murto sanoo.

 

Journalistiliiton budjetit ovat olleet jo pitkään alijäämäisiä, mutta monena vuonna plussalle on päästy sijoitustoiminnan tuottojen turvin.

Helena Vistin mukaan on vaikea arvioida, miltä kuluvan vuoden tuotot näyttävät. Liiton salkut ovat toipuneet kevään pahimmasta pudotuksesta, mutta ovat yhä hieman miinuksella.

Ensi vuonna liitto odottaa sijoitusten tuottavan aiempaan tapaan. Tuotot eivät silti paikanne kaikkia tappioita.

Tulevaisuudessa liiton tavoitteena on saattaa taloutensa tasapainoon. Siihen keinoja ovat esimerkiksi uusien jäsenten rekrytointi ja toiminnan jatkuva uudistaminen, puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Liiton talouteen vaikuttaa suoraan myös se, miten sen jäsenet pärjäävät työmarkkinoilla.

”Pidetään huolta siitä, että jäsenten palkkataso pysyy kohtuullisena ja heillä on töitä”, Aho summaa.