Työelämä

Kullaa kestää gallupmuistoissa

Kullaan kunta liittyi Ulvilan kaupunkiin vuoden 2005 alussa. Kunnanvaltuusto päätti asiasta joulukuussa 2003.

Kuntaliitoskeskustelun käydessä kiivaimmillaan Satakunnan Viikossa oli Kullaa-teema. Työskentelin tuolloin lehdessä toimitusharjoittelijana ja minut lähetettiin Kullaalle juttuja tekemään. Haastattelin ensin paikallista rakennusalan yrittäjää ja kysyin sitten, olisiko firmassa joku työntekijä, jota voisin jututtaa Kullaan ja Ulvilan kuntaliitosta käsittelevään gallupiin. Firman johtaja etsi minulle mukavan tuntuisen työntekijän haalareissa ja kehotti kysymään tältä.

”Mitä mieltä olet Ulvaan-Kullilan kuntaliitoksesta”, kysyin reippaasti.

Minua alkoi nolottaa valtavasti, kun tajusin tahattoman sanaleikkini. Nauru kupli vatsassani ja korvani punoittivat häpeästä, mutta haastateltava ei huomannut mitään, vaan pohti vastaustaan. Sain ponnisteltua, pysyin pokkana, kirjasin vastauksen ja otin valokuvan.

Jatkoin matkaani Kullaan keskustaajamaan eli kirkonkylälle etsimään lisää vastaajia gallupiin. Kylänraitilla oli autiota. Ilmeeni kirkastui, kun näin siististi pukeutuneen vanhemman miehen tulevan ulos kaupasta. Kipaisin paikalle, esittäydyin ja kerroin etsiväni haastateltavia kuntaliitosta koskevaan gallupiin.

”Vastaisin mielelläni, mutta olen kunnanjohtaja”, hän sanoi ystävällisesti.

Olisin voinut vajota maan alle – jo toisen kerran sinä päivänä.

Lopulta vastaajatkin löytyivät ja jutut ilmestyivät. Moni juttukeikka on vuosien varrelta jo painunut muistin hämärään, mutta Kullaan keikka ei unohdu.

Sanna Jääskeläinen

Kirjoittaja on Satakunnan Viikkolehtien tuottaja.