Kuolleita

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Arvostettu lehtikuvaaja Mauri Vuorinen kuoli 91-vuotiaana Tampereella.

Vuorinen aloitti uransa 1949 harjoittelijana Armas Viitasalon valokuvaamossa. Sieltä hän siirtyi Olympia-Kuvaan sekä Sanoma-konsernin perustamaan Lehtikuvaan.

Uudessa Suomessa Vuorinen aloitti kuvaajana 1957. Päätoimittaja Eero Petäjäniemi uudisti lehteä ja kävi vastahyökkäykseen levikissä etumatkan saavuttaneen Helsingin Sanomien suuntaan. Perustettu Uuskuva-yksikkö oli tässä keskeinen.

Vuorinen ja muut Uuskuvan nuoret kuvaajat modernisoivat kuvajournalismia. Aitouteen pääsemisessä auttoi kuvaustekniikan parantuminen. Vuorinen voitti 1968 Lehtikuvaajien kesäkuun kuvakilpailun.

Vuorinen kuvasi myös Iltalehdelle sen perustamisesta 1980 lähtien. Kun talon kuvaajat jaettiin 1980-luvun lopulla, Vuorinen siirtyi täysin Iltalehteen jatkaen siellä eläköitymiseensä saakka.

Kuvattaville Vuorinen oli huomaavainen, mikä loi heissä luottamusta. Pääministerinä Urho Kekkonen kutsui Vuorisen jopa Kesärannan saunaan. Muiden kuvaajien kanssa hän oli kollegiaalinen. Jos jonkun kuvaus epäonnistui, kilpailijalle lainattiin negatiivi.

Työyhteisössä Vuorinen oli kannustava eikä valittanut turhasta. Hänen mukaansa ”julkaistu kuva oli hyvä kuva. Siitä tuli liksaa”. Vuorinen osasi silti pitää puolensa – mutta silloinkin kohteliaasti.