Media-ala

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Helsingin hovioikeus on siirtänyt niin sanotun MV-oikeudenkäynnin päätöksen määrittelemättömään ajankohtaan. Hovioikeuden mukaan päätös yritetään antaa vielä keväällä, mutta on myös mahdollista, että se siirtyy syksyyn.

Tilannetta mutkisti oikeudenkäynnissä vastaajana olleen MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin, 42, kuolema.

Janitskin kuoli helmikuussa. Hänen lisäkseen oikeudenkäynnissä oli vastaajana Johan Bäckman. Janitskinia ja Bäckmania syytettiin muun muassa toimittaja Jessikka Aron häiriköinnistä.

Ilja Janitskin tuomittiin käräjillä vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen ja Johan Bäckman vuoden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä yhteensä noin 136 000 euroa.

Kiistan kaikki osapuolet valittivat korkeampaan oikeusasteeseen. Hovioikeuden oli tarkoitus antaa tuomio maaliskuun alussa.

 

Ei ole aivan tavatonta, että oikeudenkäynnin osapuoli kuolee kesken oikeudenkäynnin. Tuomarit pohtivat nyt, miten yhden vastaajan kuolema vaikuttaa oikeuden päätökseen. Oikeuden on harkittava esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu korvauksille, jotka mahdollisesti tuomitaan Janitskinin maksettaviksi.

Valittajana olevan vastaajan kuollessa rangaistus raukeaa. Asian rikosoikeudellista puolta ei valittajan osalta hovioikeudessa juurikaan tutkita.

Valitus koskee myös käräjäoikeudessa tuomittua vahingonkorvausvelvollisuutta. Kuolleen valittajan oikeudenomistajille eli esimerkiksi omaisille on varattava tilaisuus lausua, haluavatko he jatkaa valitusta korvausten osalta.

Tätä kirjoitettaessa Helsingin hovioikeudessa odotetaan Janitskinin kuolinpesän päätöstä.

 

Jos Janitskinin oikeudenomistajat eivät jatka valitusta korvausten osalta, valitus jäänee tältä osin sikseen. Silloin käräjäoikeuden tuomitsemat korvaukset jäisivät voimaan. Jos valittaja on käräjillä tai hovissa tuomittu maksamaan vahingonkorvauksia, ne maksetaan ja voidaan periä kuolinpesän varoista.

Omaisille ei synny henkilökohtaista korvausvastuuta, mikäli kuolinpesä hoidetaan ja selvitetään asianmukaisesti.

 

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa kaikkiin oikeudenkäynteihin. Käytännössä istuntokäsittelyjen mahdollisista peruutuksista ja muutoksista ilmoitetaan kutsutuille henkilökohtaisesti. Tuomioistuimet viestivät muutoksista toiminnassaan omilla palvelusivuillaan. Jos oikeudenkäyntiin saapuminen estyy sairastumisen vuoksi, tulisi asiassa ottaa välittömästi yhteyttä kutsussa mainittuun yhteyshenkilöön puhelimitse tai sähköpostitse. Tuomioistuinviraston omat koulutukset ja tapahtumat siirtyvät verkkoon tai myöhempään ajankohtaan.

Helsingin käräjäoikeudessakin sairastuminen on peruste siirtää istuntoa. Joitakin istuntoja tullaan perumaan ja joidenkin asioiden käsittelyä lykätään. Tämä tulee pidentämään käsittelyaikoja.