Perinteinen poliittinen eliitti muodostaa sisäpiirin myös Twitterissä. Tämä selviää tutkimuksesta, jonka Tampereen yliopiston tutkijat Iiris Ruoho ja Jaana Kuusipalo julkaisivat aiemmin tänä vuonna kansainvälisessä Observatorio (OBS*) -nettilehdessä.
Tutkijat toteuttivat tietokoneen avulla sosiaalisen verkostoanalyysin, johon sisällytettiin 34 Twitteriin liittynyttä huippupoliitikkoa ja 39 politiikan toimittajaa sekä kaikki heidän seuraamansa käyttäjät.
Analyysin perusteella poliitikot ja politiikan toimittajat muodostavat Twitterissä kumpikin oman tiiviin klikkinsä, mutta ryhmät myös sekoittuvat. Vahvimmat yhteydet verkostojen välillä löytyvät kokoomuksen ja vihreiden piiristä. Tutkijoiden havainto vastaa aiempaa tietoa, jonka mukaan nämä kaksi puoluetta ovat erityisen suosit-tuja toimittajien ja mediajohtajien parissa.
Vaikka aineistoon poimituista Twitter-käyttäjistä melkein puolet oli naisia, kaikkein seuratuimmat käyttäjät olivat lähes yksinomaan miehiä. Suosituimpien käyttäjien joukossa myös maantieteellinen vaihtelu oli vähäistä. Muiden kuin suurissa kaupungeissa vaikuttavien miesten näyttäisi olevan vaikeaa päästä poliittisen Twitter-eliitin huipulle.
Usein ajatellaan, että sosiaalinen media rikkoo perinteisiä valtarakenteita ja edistää näin kansanvaltaa. Tämän tutkimuksen perusteella Twitteristä löytyy kuitenkin melko samanlainen vallan sisäpiiri kuin muualtakin suomalaisesta yhteiskunnasta. Tutkijoiden mukaan Twitter voi silti edistää demokratiaa, sillä se tekee eliitin verkostoista läpinäkyviä.
Ruohon ja Kuusipalon tutkimuksen voit lukea kokonaan täältä.
Uusimmassa lehdessä
- Myyntitykki ja toimittaja — Matti Pulkkisen monet roolit kummastuttavat Pirkanmaalla
- Kesän Yle-keskustelut latistivat työntekijöiden tunnelmat – ”On ikävää, jos Yleä mustamaalataan tarkoituksella”
- Yle-keskustelussa puhutaan vääristä asioista
- Susanna Landor vill ge ÅU en tydligare journalistisk styrning
- Tienaako nainen miestä huonommin, koska ei kehtaa pyytää isompaa palkkiota? Tutkija pitää selitystä liian helppona.